skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Spróbuj wybrać ziemniaki mniej więcej tego samego rozmiaru, aby były bardziej równomiernie upieczone. Weź olej bez zapachu.
Krok 2:
Dobrze opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą i obierz. Jeśli jest młody, możesz zostawić go ze skórą, aby maksymalnie zaoszczędzić witaminy. Stary radzę nadal czyścić. Następnie ziemniaki należy pokroić w plasterki. Jeśli masz go bardzo mały, nie musisz go ciąć.
Krok 3:
Wkładamy rondel z wystarczającą ilością wody do ognia, doprowadzamy do wrzenia, lekko go solimy. Zanurzamy nasze pokrojone ziemniaki w wodzie i gotujemy je przez krótki czas, tylko 7 minut.
Krok 4:
Wrzuć ziemniaki do durszlaka, pozwól wodzie dobrze spłynąć, powinny być prawie suche.
Krok 5:
Włóż ziemniaki do garnka, dodaj sól, przyprawy i olej. Delikatnie wymieszaj, aby nie zranić go zbytnio, plasterki powinny pozostać plasterkami.
Krok 6:
Formę, w której planujesz upiec ziemniaki, wyłóż folią. Wyrzuć przygotowane ziemniaki, wyrównaj, lepiej, jeśli leży w jednej warstwie, wtedy cały wierzch zostanie pokryty złotą skórką. Jeśli jest dużo ziemniaków, weź WIĘKSZY kształt. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut, w zależności od wielkości plasterków i ilości ziemniaków. Raz wymieszaj szpatułką.
dałam podstawowy przepis, tylko z solą. Możesz dodać do ziemniaków, co tylko chcesz. Uwielbiam czosnek - następnie posiekaj kilka goździków i dodaj go razem z olejem. Kochaj ostrzej-możesz wlać pieprz w dowolnej formie. Kochaj bardziej aromatycznie-wrzuć swoje ulubione suche zioła do garnka. Za każdym razem otrzymasz nowy smak.
takie ziemniaki świetnie nadają się do dekoracji, ale można je podawać jako niezależne danie. W takim przypadku radzę przygotować do niego sos, ponownie według własnego gustu, śmietanę, jogurt, ser lub pomidor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g