złote ziemniaki w piekarniku

z aromatyczną chrupiącą skórką, miękką w środku! Bardzo często zdarza się, że najprostsze potrawy nie chcą być smaczne i apetyczne. Wydawałoby się, że może być łatwiej - upiec ziemniaki. Nie, potem wychodzi na sucho, potem zaczyna się palić, pozostając surowym w środku, potem zamienia się w puree. Istnieje pewny sposób, aby ziemniaki zawsze były dobrze ugotowane i miały cudowną złotą skórkę. Po prostu ugotuj go trochę przed pieczeniem. To cały sekret.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 71 % 17 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Spróbuj wybrać ziemniaki mniej więcej tego samego rozmiaru, aby były bardziej równomiernie upieczone. Weź olej bez zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą i obierz. Jeśli jest młody, możesz zostawić go ze skórą, aby maksymalnie zaoszczędzić witaminy. Stary radzę nadal czyścić. Następnie ziemniaki należy pokroić w plasterki. Jeśli masz go bardzo mały, nie musisz go ciąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wkładamy rondel z wystarczającą ilością wody do ognia, doprowadzamy do wrzenia, lekko go solimy. Zanurzamy nasze pokrojone ziemniaki w wodzie i gotujemy je przez krótki czas, tylko 7 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wrzuć ziemniaki do durszlaka, pozwól wodzie dobrze spłynąć, powinny być prawie suche.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ziemniaki do garnka, dodaj sól, przyprawy i olej. Delikatnie wymieszaj, aby nie zranić go zbytnio, plasterki powinny pozostać plasterkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Formę, w której planujesz upiec ziemniaki, wyłóż folią. Wyrzuć przygotowane ziemniaki, wyrównaj, lepiej, jeśli leży w jednej warstwie, wtedy cały wierzch zostanie pokryty złotą skórką. Jeśli jest dużo ziemniaków, weź WIĘKSZY kształt. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut, w zależności od wielkości plasterków i ilości ziemniaków. Raz wymieszaj szpatułką.

dałam podstawowy przepis, tylko z solą. Możesz dodać do ziemniaków, co tylko chcesz. Uwielbiam czosnek - następnie posiekaj kilka goździków i dodaj go razem z olejem. Kochaj ostrzej-możesz wlać pieprz w dowolnej formie. Kochaj bardziej aromatycznie-wrzuć swoje ulubione suche zioła do garnka. Za każdym razem otrzymasz nowy smak.
takie ziemniaki świetnie nadają się do dekoracji, ale można je podawać jako niezależne danie. W takim przypadku radzę przygotować do niego sos, ponownie według własnego gustu, śmietanę, jogurt, ser lub pomidor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy