kędzierzawa zupa jajeczna

fantazyjny lunch! Gotuj nie tylko smacznie, ale także pięknie! Kędzierzawa zupa z jajkiem to pierwsze danie, które nie jest trudne do przygotowania. Złoty bulion z kurczaka z powodzeniem uzupełnia podstawowy zestaw warzyw i minimalna ilość przypraw, a niekonwencjonalnie dodane jajko dodaje smaku potrawie.
ksi-ksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 43 % 3 g
34 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

do przygotowania zupy używamy dowolnego mięsa z kurczaka, najłatwiej jest filet z piersi. Najpierw pozbądź się piersi z kości i skóry. Aby uniknąć konieczności wyjmowania mięsa z bulionu i krojenia na gorąco, natychmiast podziel pierś na porcje. Mięso wkładamy do rondla, napełniamy wodą i stawiamy na dużym ogniu do wrzenia. Gdy tylko przyszły bulion się zagotuje, usuń pianę, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około pół godziny.

podczas gotowania bulionu robimy warzywa. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki. Pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce-to najlepszy sposób na siekanie pierwszych potraw.

podgrzej patelnię olejem roślinnym i dodaj cebulę, gdy stanie się przezroczysta, dodaj marchewkę. Ciągle mieszając smażyć na złoty kolor i miękkość. Okresowo mieszaj, aby warzywa się nie przypaliły, zbyt smażone, nie wyglądają dobrze w gotowej zupie.

ziemniaki kroimy w kostkę i wysyłamy do bulionu, gotujemy przez 7-10 minut od momentu wrzenia. Małe kawałki będą już gotowe w tym czasie. Gdy ziemniaki są gotowe, przenieś smażenie do zupy i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.

główną cechą tej zupy nie jest pyszny bulion ani doskonale ugotowane warzywa. Leży w jajku. Rozbij dwa jajka na głęboki talerz i ubij je widelcem, aż będą gładkie. Gdy tylko zupa ze smażeniem zostanie ugotowana przez wymagany czas, dodaj wermiszel. Dobrze wymieszaj, aby makaron się nie sklejał.

w cienkim strumieniu wlej wrzącą zupę do ubitego jajka i natychmiast wymieszaj widelcem, aby rozwarstwiła się w cienkie nici i zamieniła zupę w kędzierzawą.

gotuj zupę przez kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie umyj, wysusz i drobno posiekaj koperek, dodaj go do zupy. Prawie gotowe danie doprawiamy solą, czarnym pieprzem i wyłączamy. Pozostaw pod zamkniętą pokrywką na 5-10 minut i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy