skład / składniki
metoda gotowania
do przygotowania zupy używamy dowolnego mięsa z kurczaka, najłatwiej jest filet z piersi. Najpierw pozbądź się piersi z kości i skóry. Aby uniknąć konieczności wyjmowania mięsa z bulionu i krojenia na gorąco, natychmiast podziel pierś na porcje. Mięso wkładamy do rondla, napełniamy wodą i stawiamy na dużym ogniu do wrzenia. Gdy tylko przyszły bulion się zagotuje, usuń pianę, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około pół godziny.
podczas gotowania bulionu robimy warzywa. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki. Pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce-to najlepszy sposób na siekanie pierwszych potraw.
podgrzej patelnię olejem roślinnym i dodaj cebulę, gdy stanie się przezroczysta, dodaj marchewkę. Ciągle mieszając smażyć na złoty kolor i miękkość. Okresowo mieszaj, aby warzywa się nie przypaliły, zbyt smażone, nie wyglądają dobrze w gotowej zupie.
ziemniaki kroimy w kostkę i wysyłamy do bulionu, gotujemy przez 7-10 minut od momentu wrzenia. Małe kawałki będą już gotowe w tym czasie. Gdy ziemniaki są gotowe, przenieś smażenie do zupy i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
główną cechą tej zupy nie jest pyszny bulion ani doskonale ugotowane warzywa. Leży w jajku. Rozbij dwa jajka na głęboki talerz i ubij je widelcem, aż będą gładkie. Gdy tylko zupa ze smażeniem zostanie ugotowana przez wymagany czas, dodaj wermiszel. Dobrze wymieszaj, aby makaron się nie sklejał.
w cienkim strumieniu wlej wrzącą zupę do ubitego jajka i natychmiast wymieszaj widelcem, aby rozwarstwiła się w cienkie nici i zamieniła zupę w kędzierzawą.
gotuj zupę przez kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie umyj, wysusz i drobno posiekaj koperek, dodaj go do zupy. Prawie gotowe danie doprawiamy solą, czarnym pieprzem i wyłączamy. Pozostaw pod zamkniętą pokrywką na 5-10 minut i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g

