Sałatka z owoców morza ze śmietaną

miłośnicy owoców morza i zdrowej żywności docenią delikatny smak potrawy. Chcę podzielić się z wami kulinarnym przepisem na owoce morza ze śmietaną. Oprócz tego, że owoce morza dostarczają naszemu organizmowi przydatnych substancji, są również delikatnie smaczne. To jedzenie jest bardzo łatwe do przygotowania i zawsze będzie w stanie ozdobić świąteczny i codzienny stół.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 76 % 16 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 5 % 1 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

gotuj w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi-krewetki i przygotowane kalmary. Chłodzimy je. Krewetki po prostu obieramy, a kalmary kroimy na średnie kawałki.
umyj i osusz liście sałaty, a następnie grubo je posiekaj. Myjemy również pietruszkę i drobno siekamy.
wymieszaj posiekane warzywa z owocami morza, sól, polej śmietaną i posyp cynamonem. To danie można również doprawić zamiast śmietany niesłodzonym jogurtem naturalnym lub majonezem sojowym.
włóż gotowe owoce morza ze śmietaną do salaterki, udekoruj liśćmi pietruszki lub bazylii na wierzchu i podawaj.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy