Sałatka z owoców morza ze śmietaną
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotuj w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi-krewetki i przygotowane kalmary. Chłodzimy je. Krewetki po prostu obieramy, a kalmary kroimy na średnie kawałki.
umyj i osusz liście sałaty, a następnie grubo je posiekaj. Myjemy również pietruszkę i drobno siekamy.
wymieszaj posiekane warzywa z owocami morza, sól, polej śmietaną i posyp cynamonem. To danie można również doprawić zamiast śmietany niesłodzonym jogurtem naturalnym lub majonezem sojowym.
włóż gotowe owoce morza ze śmietaną do salaterki, udekoruj liśćmi pietruszki lub bazylii na wierzchu i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g