jaja przepiórcze marynowane

na przyjęcie w formie bufetu, rodzinne wakacje! Piękna elegancka przekąska. Gotuj! Danie uzyskuje się z grzybowym posmakiem i doskonale uzupełnia kanapki.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 43 % 6 g
85 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D

1. Rozcieńczyć szafran lub kurkumę w szklance z 50 ml ciepłej wody do barwienia, odcedzić. Odbywa się to do woli! Jeśli chcesz, aby jajka były białe, nie dodawaj tych przypraw. Możesz również dodać sok z buraków zamiast nich, aby jajka miały kolor buraków.

2. Wlej 200 ml wody do rondla, włóż tam liść laurowy, czarny pieprz i sól, zagotuj.

3. Dodaj ocet lub sok z cytryny, roztwór szafranu lub kurkumy do rondla, ponownie zagotuj.

4. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj miód, wymieszaj.

5. Jajka przepiórcze ugotować na twardo, ostudzić,obrać.

6. Na dnie czystego słoika połóż 1 posiekany ząbek czosnku, połowę posiekanej papryki chili, 3 liście bazylii, 1 gałązkę koperku.

7. Ułóż jajka i resztę składników na wierzchu, jak na dole.

8. Zalej wszystko wcześniej przygotowaną jeszcze ciepłą marynatą, przykryj, ostudź i pozostaw w lodówce na 2 dni. Możesz użyć do dekoracji kanapek, tartletów i po prostu jako smaczna i zdrowa przekąska. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy