skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozcieńczyć szafran lub kurkumę w szklance z 50 ml ciepłej wody do barwienia, odcedzić. Odbywa się to do woli! Jeśli chcesz, aby jajka były białe, nie dodawaj tych przypraw. Możesz również dodać sok z buraków zamiast nich, aby jajka miały kolor buraków.
2. Wlej 200 ml wody do rondla, włóż tam liść laurowy, czarny pieprz i sól, zagotuj.
3. Dodaj ocet lub sok z cytryny, roztwór szafranu lub kurkumy do rondla, ponownie zagotuj.
4. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj miód, wymieszaj.
5. Jajka przepiórcze ugotować na twardo, ostudzić,obrać.
6. Na dnie czystego słoika połóż 1 posiekany ząbek czosnku, połowę posiekanej papryki chili, 3 liście bazylii, 1 gałązkę koperku.
7. Ułóż jajka i resztę składników na wierzchu, jak na dole.
8. Zalej wszystko wcześniej przygotowaną jeszcze ciepłą marynatą, przykryj, ostudź i pozostaw w lodówce na 2 dni. Możesz użyć do dekoracji kanapek, tartletów i po prostu jako smaczna i zdrowa przekąska. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g