bezmięsna zupa szczawiowa z jajkiem i ryżem

Łatwe, nie drogie i bardzo smaczne. W pośpiechu. Zupa szczawiowa bez mięsa z jajkiem i ryżem jest bardzo zdrowa i jasna. Szczaw nadaje lekką kwaskowatość, a ziemniaki z ryżem uczucie sytości. Możesz gotować zupę na bulionie lub w wodzie.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 54 % 7 g
74 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować bezmięsną zupę szczawiową z jajkiem i ryżem? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Zupę można gotować na bulionie mięsnym, drobiowym lub warzywnym lub na zwykłej wodzie. W przepisie użyłam bulionu z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę, dobrze spłucz. Osusz marchewki i cebulę papierowymi serwetkami. Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Dokładnie umyj każdy liść szczawiu, aby pozbyć się nadmiaru brudu lub resztek ziemi. Opłucz zielenie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść garnek z bulionem na kuchence. Wyślij ziemniaki i ryż do gotowania. Po ugotowaniu zmniejsz płomień do umiarkowanego, Posol do smaku i gotuj pod zamkniętą pokrywką, aż produkty będą gotowe. Zajmie to około 15-20 minut (w zależności od rodzaju ryżu i ziemniaków).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotuj smażenie. Pokrój marchewki w cienkie kostki. W razie potrzeby marchewki można pokroić w plasterki lub nawet zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę i marchewkę do smażenia. Stale mieszając doprowadzić smażenie do pożądanego stopnia gotowości. Możesz lekko podsmażyć warzywa, aż cebula będzie przezroczysta lub smażyć na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż liście szczawiu jeden na drugim, pokrój w wstążki o średniej szerokości. Jajko dokładnie umyj i wbij do głębokiej małej miski lub szklanki. Wstrząśnij widelcem, aż będzie gładki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiększ ogień pod patelnią do maksimum, Wrzuć smażenie do zupy. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po kilku sekundach dodaj szczaw do garnka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wlej jajko cienkim strumieniem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Drugą ręką wymieszaj bulion i jajko łyżką lub widelcem, zrób rodzaj & quot; koronki & quot; z masy jajecznej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Natychmiast wyślij drobno posiekane świeże zioła do zupy. Odpowiedni jest koperek, pietruszka lub szczypiorek. Po kilku sekundach wyjmij gotową zupę z pieca. Przykryj i odstaw na chwilę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aromatyczna, rozgrzewająca i pyszna zupa jest gotowa!

zaoferuj zupę ze świeżą śmietaną i mielonym ziele angielskie.  
z podanej liczby produktów dostałem zupę o średniej gęstości.

smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy