krem nadzienie na śmietanie

dzięki temu kremowi Twoje ciasta zawsze będą na topie! Krem kremowy zawiera wiele składników i jest przygotowywany w kilku etapach. Pomimo wszystkich pozornych trudności w przepisie, okazuje się dość prosty w przygotowaniu, o delikatnej i przewiewnej konsystencji. Ciasta z jego użyciem zawsze wychodzą niezmiennie smaczne, z przyjemnymi kremowymi nutami lodów.
nastjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 47 % 21 g
węglowodany 47 % 21 g
279 kcal
IG: 35 / 0 / 65

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

ten krem jest przygotowywany w kilku etapach. Najpierw musisz przygotować jego część budyniową, a następnie ubić krem na bazie ciężkiej śmietany. Ostatnim krokiem jest połączenie tych dwóch składników ze sobą. W rezultacie powinien powstać lekki krem powietrzny, przypominający lekko stopione lody w smaku i konsystencji.

więc na początek przygotujmy krem. Aby to zrobić, wlej mleko do rondla i zagotuj.
w osobnym pojemniku rozbij jajko i ubij je cukrem i wanilią za pomocą miksera, aż będzie białe.
następnie cienkim strumieniem włóż gorące mleko do pojemnika z ubitym jajkiem z cukrem i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Dodaj skrobię i ponownie wymieszaj wszystko mikserem, aż będzie gładkie.

wlać powstałą mieszaninę z powrotem do rondla i ponownie rozpalić na małym ogniu. Budyń gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje, aż będzie nieco grubszy niż mleko skondensowane. Następnie zdejmij patelnię z ognia i włóż do niej masło. Łyżką mieszaj masło, aż całkowicie rozpuści się w śmietanie. Przykryj krem pokrywką, aby zapobiec tworzeniu się filmu na jego powierzchni i zostaw go w spokoju, aby ostygł.

następnym krokiem jest przygotowanie kremu na bazie śmietany. Krem do tego lepiej wziąć tłuszcz-33% lub więcej. Aby dobrze ubić się w krem o gęstej konsystencji, muszą być wystarczająco zimne. Dlatego wyjmujemy śmietanę z lodówki, dodajemy szczyptę soli i natychmiast ubijamy śmietanę mikserem najpierw z małą prędkością, stale zwiększając ją do maksimum.

gdy tylko śmietana zostanie ubita w gęstą masę, która nie wypływa z łyżki, wprowadzamy do niej wcześniej ugotowaną część kremu, która już zdążyła ostygnąć do tego etapu. Należy to zrobić ostrożnie i w małych porcjach, upewniając się, że bita śmietana nie opada. Na tym etapie nie używamy już miksera, ale mieszamy krem łyżką lub silikonową szpatułką.

gotowana śmietana dzięki kremowi jest zimna i może być natychmiast użyta jako nadzienie do ciasta.lub ciasta. Ponieważ wychodzi miękki i lekko "lanie", ciasta są przez niego wystarczająco nasycone. A ciasta wychodzą z kremowym smakiem i przyjemnym aromatem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy