skład / składniki
metoda gotowania
ten krem jest przygotowywany w kilku etapach. Najpierw musisz przygotować jego część budyniową, a następnie ubić krem na bazie ciężkiej śmietany. Ostatnim krokiem jest połączenie tych dwóch składników ze sobą. W rezultacie powinien powstać lekki krem powietrzny, przypominający lekko stopione lody w smaku i konsystencji.
więc na początek przygotujmy krem. Aby to zrobić, wlej mleko do rondla i zagotuj.
w osobnym pojemniku rozbij jajko i ubij je cukrem i wanilią za pomocą miksera, aż będzie białe.
następnie cienkim strumieniem włóż gorące mleko do pojemnika z ubitym jajkiem z cukrem i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Dodaj skrobię i ponownie wymieszaj wszystko mikserem, aż będzie gładkie.
wlać powstałą mieszaninę z powrotem do rondla i ponownie rozpalić na małym ogniu. Budyń gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje, aż będzie nieco grubszy niż mleko skondensowane. Następnie zdejmij patelnię z ognia i włóż do niej masło. Łyżką mieszaj masło, aż całkowicie rozpuści się w śmietanie. Przykryj krem pokrywką, aby zapobiec tworzeniu się filmu na jego powierzchni i zostaw go w spokoju, aby ostygł.
następnym krokiem jest przygotowanie kremu na bazie śmietany. Krem do tego lepiej wziąć tłuszcz-33% lub więcej. Aby dobrze ubić się w krem o gęstej konsystencji, muszą być wystarczająco zimne. Dlatego wyjmujemy śmietanę z lodówki, dodajemy szczyptę soli i natychmiast ubijamy śmietanę mikserem najpierw z małą prędkością, stale zwiększając ją do maksimum.
gdy tylko śmietana zostanie ubita w gęstą masę, która nie wypływa z łyżki, wprowadzamy do niej wcześniej ugotowaną część kremu, która już zdążyła ostygnąć do tego etapu. Należy to zrobić ostrożnie i w małych porcjach, upewniając się, że bita śmietana nie opada. Na tym etapie nie używamy już miksera, ale mieszamy krem łyżką lub silikonową szpatułką.
gotowana śmietana dzięki kremowi jest zimna i może być natychmiast użyta jako nadzienie do ciasta.lub ciasta. Ponieważ wychodzi miękki i lekko "lanie", ciasta są przez niego wystarczająco nasycone. A ciasta wychodzą z kremowym smakiem i przyjemnym aromatem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g