dżem rokitnika w domu na zimę

dżem z rokitnika - korzyści w każdej łyżce! Prosty i niedrogi przepis na być może najzdrowszy dżem na zimę - dżem z rokitnika! Rokitnik jest jedyną jagodą, która nie traci swoich korzystnych właściwości podczas obróbki cieplnej! Magazyn witamin w każdej łyżce!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 96 % 50 g
206 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Właściwie potrzebujesz tylko dwóch składników: jagód rokitnika i cukru. Wskazane jest, aby wziąć własne jagody, świeżo zebrane. Zbieranie rokitnika nie jest takie proste i istnieje wiele różnych sposobów: ktoś rozkłada ceratę pod drzewem, a następnie potrząsa nim i zbiera opadłe jagody. Ktoś tnie gałęzie, a następnie zbiera z nich jagody. Jestem zwolennikiem tradycyjnej metody: zbieram jagody z krzaka, okazuje się, że 1 kg na godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas zbierania rokitnika najważniejsze jest to, że jagody nie pękają i pozostają nienaruszone. Dobrze posortuj jagody, usuń nadmiar gruzu, liści i igieł.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze spłucz pod bieżącą wodą za pomocą sita lub durszlaka. Umyj jagody bardzo dobrze umiarkowanie gorącą wodą: w przeciwnym razie dżem może fermentować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj naczynia, w których ugotujesz dżem. Powinien to być rondel lub rondel z grubym dnem, najlepiej nieprzywierający (naczynia aluminiowe i emaliowane są niepożądane - dżem może się palić. Włóż jagody do rondla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj cukrem i pozostaw na chwilę, aby jagody dały sok. Czas może wynosić od 1 godziny do dnia. Najważniejsze, nie dodawaj wody - dżem okaże się wodnisty. Podczas gotowania powinny być tylko jagody, sok jagodowy i cukier. W razie potrzeby możesz dodać do dżemu i aromatów: cynamon, wanilię, goździki. Odpowiednia będzie również łyżka proszku kakaowego - dżem okaże się o smaku czekoladowym. Lub dodaj posiekane orzechy, aby uzyskać pikantny WKU

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tak wyglądają jagody z wydzielonym sokiem po naleganiu przez 4 godziny i mieszaniu. Na średnim ogniu zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 45 minut. Nie zapomnij ciągle mieszać, aby dżem się nie przypalił i usunąć pianę. Następnie usuń dżem z ognia i pozwól mu ostygnąć - w ten sposób będzie grubszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wysterylizuj słoik w dowolny dogodny sposób - wkładam łyżkę do czystych słoików i wlewam wrzątek, a następnie spuszczam wodę. Dachy zagotuj

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż dżem w słoikach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamknij pokrywkami. Przechowywać w mieszkaniu, bez lodówki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g

Podobne przepisy