skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Właściwie potrzebujesz tylko dwóch składników: jagód rokitnika i cukru. Wskazane jest, aby wziąć własne jagody, świeżo zebrane. Zbieranie rokitnika nie jest takie proste i istnieje wiele różnych sposobów: ktoś rozkłada ceratę pod drzewem, a następnie potrząsa nim i zbiera opadłe jagody. Ktoś tnie gałęzie, a następnie zbiera z nich jagody. Jestem zwolennikiem tradycyjnej metody: zbieram jagody z krzaka, okazuje się, że 1 kg na godzinę.
Krok 2:

Podczas zbierania rokitnika najważniejsze jest to, że jagody nie pękają i pozostają nienaruszone. Dobrze posortuj jagody, usuń nadmiar gruzu, liści i igieł.
Krok 3:

Dobrze spłucz pod bieżącą wodą za pomocą sita lub durszlaka. Umyj jagody bardzo dobrze umiarkowanie gorącą wodą: w przeciwnym razie dżem może fermentować.
Krok 4:

Przygotuj naczynia, w których ugotujesz dżem. Powinien to być rondel lub rondel z grubym dnem, najlepiej nieprzywierający (naczynia aluminiowe i emaliowane są niepożądane - dżem może się palić. Włóż jagody do rondla.
Krok 5:

Przykryj cukrem i pozostaw na chwilę, aby jagody dały sok. Czas może wynosić od 1 godziny do dnia. Najważniejsze, nie dodawaj wody - dżem okaże się wodnisty. Podczas gotowania powinny być tylko jagody, sok jagodowy i cukier. W razie potrzeby możesz dodać do dżemu i aromatów: cynamon, wanilię, goździki. Odpowiednia będzie również łyżka proszku kakaowego - dżem okaże się o smaku czekoladowym. Lub dodaj posiekane orzechy, aby uzyskać pikantny WKU
Krok 6:

Tak wyglądają jagody z wydzielonym sokiem po naleganiu przez 4 godziny i mieszaniu. Na średnim ogniu zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 45 minut. Nie zapomnij ciągle mieszać, aby dżem się nie przypalił i usunąć pianę. Następnie usuń dżem z ognia i pozwól mu ostygnąć - w ten sposób będzie grubszy.
Krok 7:

Wysterylizuj słoik w dowolny dogodny sposób - wkładam łyżkę do czystych słoików i wlewam wrzątek, a następnie spuszczam wodę. Dachy zagotuj
Krok 8:

Ułóż dżem w słoikach.
Krok 9:

Zamknij pokrywkami. Przechowywać w mieszkaniu, bez lodówki.
Krok 10:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rokitnik - 52 kcal/100g




