skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kiełbaskami myśliwskimi? Obierz zewnętrzną skorupę kiełbasy. Pokrój je w plasterki lub cienkie paski.
Krok 2:
Mamy gotowane ziemniaki w mundurach. Należy go obrać i posiekać zgrabną kostką lub słomką – według własnego gustu.
Krok 3:
Opłucz ogórek z solanki. Nie trzeba go obierać ze skóry. Najpierw pokrój w plastry,a następnie w paski.
Krok 4:
Następnie na sałatkę weź por. Pokroiłem go w cienkie półpierścienie.
Krok 5:
Weź twardy ser. Można go zetrzeć i cienko pokroić. Wybrałam pierwszą opcję.
Krok 6:
Wybierz odpowiednią ilość zielonego groszku, odcedź płyn.
Krok 7:
Pozostaje nam zebrać wszystkie pokrojone składniki w misce.
Krok 8:
A następnie dopraw zmielonym pieprzem, solą (opcjonalnie!), serem i majonezem. W sałatce i tak wiele pikantnych składników. Więc następnym razem ugotuję ze świeżym ogórkiem i kwaśną śmietaną.
Krok 9:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Posmakuj, a jeśli już, dodaj brakujący składnik.
Krok 10:
Podawaj sałatkę, nadając jej ładny kształt.
i więcej porad
istotą sałatki jest wszechstronność, co oznacza, że możesz wziąć tutaj dowolne inne produkty, jeśli nie ma tych wskazanych w przepisie.
ta sama sytuacja z dressingiem, ponieważ można go doprawić kwaśną śmietaną, majonezem i jakimś sosem. Powiedzmy mieszankę oliwy z oliwek, soku z cytryny i ulubionych przypraw. W końcu smak potrawy w dużej mierze zależy od sosu.
ziemniaki należy wcześniej ugotować, dzięki czemu zaoszczędzimy czas. Jeśli go nie ma, Dodaj Czas gotowania i chłodzenia do wskazanego przeze mnie (25-30 minut).
kiełbasy myśliwskie są trudne do czyszczenia – jeśli już, zalej je wrzątkiem, w ten sposób unikniemy infekcji, jeśli czai się na zewnętrznej powłoce kiełbas.
ogórki można przyjmować zarówno słone, jak i świeże.
cebula, którą pokroiłem por – nie jest tak ostry, jest bardziej miękki i słodszy. Ale jeśli bardziej lubisz ostrość w takiej sałatce, posiekaj fioletową cebulę.
ser kroiłam w paski, ale można go również posiekać w kostkę. Ogólnie rzecz biorąc, w formacie, który najbardziej Ci się podoba lub w którym pozostałe produkty są krojone.
nawiasem mówiąc, możesz ugotować ciepłą sałatkę z kiełbaskami myśliwskimi. Wszystko pójdzie z hukiem!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Por - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Kiełbasy myśliwskie - 326 kcal/100g