skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z paluszkami krabowymi i ziemniakami? Bardzo proste! Przygotuj jedzenie. Umyj ziemniaki i marchewki pod bieżącą wodą szczotką z brudu. Jajka również należy umyć. Weź majonez wysokiej jakości, smak całej sałatki będzie w dużej mierze zależał od niego. I możesz zrobić domowy majonez. Wybierz według własnego gustu.
Krok 2:
Gotuj warzywa do miękkości, ostudź i obierz. Jajka zalać wodą i gotować na małym ogniu, pomoże to uniknąć pęknięć w skorupce. Czas gotowania 9 minut po ugotowaniu. Następnie napełnij zimną wodą i ostudź. Skorupa jest łatwiejsza do czyszczenia z nagłej różnicy temperatur.
Krok 3:
Zdejmij folię z paluszków krabowych. Jeśli używasz mrożonych paluszków krabowych, najpierw rozmroź je na dolnej półce lodówki. Dzięki temu zachowają więcej składników odżywczych. Pokrój paluszki krabowe, marchewki i ziemniaki w drobną kostkę.
Krok 4:
Podziel jajka na białka i żółtka. Zetrzyj je osobno na średniej tarce do różnych misek.
Krok 5:
Ułóż sałatkę warstwami na dużym talerzu do serwowania. Najpierw ułóż ziemniaki i posmaruj tę warstwę majonezem.
Krok 6:
Połóż paluszki krabowe na ziemniakach. Posmaruj tę warstwę majonezem.
Krok 7:
Następnie połóż połowę białka, a na nim marchewkę. Posmaruj majonezem. Nie smarowałem warstwy między białkiem a marchewką, ale możesz to zrobić według własnego uznania.
Krok 8:
Następnie ułóż pozostałe białko. Wskazane jest również lekkie posmarowanie majonezem.
Krok 9:
Ostatnią warstwą będą żółtka. Posyp nimi wierzch sałatki.
Krok 10:
Udekoruj sałatkę kawałkami paluszków krabowych i liśćmi pietruszki. Możesz również lekko zamrozić paluszek kraba, zetrzeć go i użyć do dekoracji sałatki. Przed podaniem sałatkę należy schłodzić w lodówce przez godzinę. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g