klasyczny gulasz wieprzowy

przytulne domowe danie na rodzinny obiad! Klasyczny gulasz wieprzowy to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, które od dawna się u nas zakorzeniło i jest z powodzeniem stosowane w lokalnych restauracjach. Gulasz to delikatne duszone kawałki mięsa i warzyw o przyjemnym aromacie najczęstszej przyprawy wśród Węgrów - mielonej papryki. To niesamowicie smaczne danie nie pozostawi nikogo obojętnym!
allaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 27 % 6 g
135 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

oczyść i umyj wszystkie warzywa niezbędne do gulaszu pod bieżącą wodą. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pokrój marchewki w średnie koła. Pokrój ziemniaki na pół lub na ćwiartki, w zależności od wielkości bulwy. Pokrój pomidory w kostkai.

dokładnie opłucz wieprzowinę zimną wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Następnie wytnij niepotrzebne filmy i żyły, być może kości. Samo mięso pokroić w kostkę, a następnie lekko posypać mąką.

w dużym rondlu z grubym dnem rozpuść mały kawałek masła. Gdy się rozpuści, włóż posiekaną cebulę do rondla i smaż ją na małym ogniu, aż będzie przezroczysta i ma charakterystyczny aromat. Następnie dopraw smażoną cebulę kminkiem i papryką. Wymieszaj wszystko.

dodaj kawałki wieprzowiny posypane mąką do garnka. Dusić wszystko razem na średnim ogniu przez około 3 minuty, aż kawałki mięsa zaczną pokrywać się brązową skórką.

wlej trochę bulionu mięsnego cienkim strumieniem (można go zastąpić wodą) i dobrze wymieszaj całą zawartość garnka. W ten sposób smażone kawałki wieprzowiny zabarwią bulion na bogatszy brązowy kolor i nadadzą mu smaku. Następnie wlej resztę bulionu i ponownie wymieszaj.

włóż pokrojone pomidory, marchewki i ziemniaki do garnka. Dopraw potrawę solą i czarnym pieprzem. Ponownie wymieszaj wszystko i zagotuj zawartość rondla na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj gulasz przez półtorej godziny, aż będzie całkowicie ugotowany, aż mięso i warzywa będą miękkie.

klasyczny gulasz wieprzowy podawaj na gorąco, rozlewając porcje na talerze i dekorując posiekanymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy