skład / składniki
metoda gotowania
oczyść i umyj wszystkie warzywa niezbędne do gulaszu pod bieżącą wodą. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pokrój marchewki w średnie koła. Pokrój ziemniaki na pół lub na ćwiartki, w zależności od wielkości bulwy. Pokrój pomidory w kostkai.
dokładnie opłucz wieprzowinę zimną wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Następnie wytnij niepotrzebne filmy i żyły, być może kości. Samo mięso pokroić w kostkę, a następnie lekko posypać mąką.
w dużym rondlu z grubym dnem rozpuść mały kawałek masła. Gdy się rozpuści, włóż posiekaną cebulę do rondla i smaż ją na małym ogniu, aż będzie przezroczysta i ma charakterystyczny aromat. Następnie dopraw smażoną cebulę kminkiem i papryką. Wymieszaj wszystko.
dodaj kawałki wieprzowiny posypane mąką do garnka. Dusić wszystko razem na średnim ogniu przez około 3 minuty, aż kawałki mięsa zaczną pokrywać się brązową skórką.
wlej trochę bulionu mięsnego cienkim strumieniem (można go zastąpić wodą) i dobrze wymieszaj całą zawartość garnka. W ten sposób smażone kawałki wieprzowiny zabarwią bulion na bogatszy brązowy kolor i nadadzą mu smaku. Następnie wlej resztę bulionu i ponownie wymieszaj.
włóż pokrojone pomidory, marchewki i ziemniaki do garnka. Dopraw potrawę solą i czarnym pieprzem. Ponownie wymieszaj wszystko i zagotuj zawartość rondla na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj gulasz przez półtorej godziny, aż będzie całkowicie ugotowany, aż mięso i warzywa będą miękkie.
klasyczny gulasz wieprzowy podawaj na gorąco, rozlewając porcje na talerze i dekorując posiekanymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g