skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przygotowania. Olejki najlepiej zbierać w lesie po deszczach, aby nie były suche i zgniłe. Grzyby do marynowania należy wybrać małe, piękne i świeże. Oczyść grzyby z resztek leśnych, usuń film z czapek, Usuń robaki i zepsute grzyby i umyj, napełnij grzyby zimną osoloną wodą i pozostaw na 20 minut, aby różne owady wydostały się z grzybów. Następnie grzyby są ponownie myte.
Krok 2:
Gotuj masło w osolonej wodzie przez 10 minut.
Krok 3:
Podczas gotowania usuń piankę utworzoną na powierzchni. Spuść wodę z grzybów, Wrzuć masło do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 4:
Gotowanie marynaty. Wlej wodę do rondla, włącz ogień. Dodaj sól, cukier, liść laurowy i ziarna pieprzu.
Krok 5:
Musisz wcześniej przygotować słoiki do zbioru grzybów. Moje słoiki z roztworem sody, sterylizujemy je w łaźni wodnej, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, jak najbardziej. Wygodnie jest sterylizować małe słoiki na czajniku podczas gotowania, wystarczy trzymać słoik przez 5 minut, aż pierwsza kropla spadnie z dna.
Krok 6:
Gdy marynata się zagotuje, wlej do niej gotowane masło. Wymieszaj i gotuj grzyby w marynacie na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie wlej ocet. W razie potrzeby możesz dodać kilka ząbków czosnku, nada grzybom specjalny smak. Wyłącz ogień.
Krok 7:
Wypełniamy słoiki grzybami do ramion słoików. Napełnij je resztkami marynaty z patelni. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Pozwól im ostygnąć do góry nogami pod ciepłym kocem w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!
masło to bardzo zdrowe grzyby, zawierają dużą ilość białka, są bogate w witaminy z grupy A, B, B1, C i PP oraz pierwiastki śladowe. Olejki obniżają poziom cholesterolu we krwi, usuwają mocznik z komórek, wzmacniają układ odpornościowy, pomagają przywrócić witalność, poprawiają nastrój i mają inne pozytywne cechy. Gospodynie domowe lubią masło ze względu na wszechstronność tych grzybów, można z nich gotować wiele różnych potraw, ich tusze, smażyć, marynować i robić kawior.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 23 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g