masło w słoikach na zimę

pyszna, aromatyczna przekąska z grzybów na zimę! Wielu smakoszy wie z pierwszej ręki i potwierdzi moje słowa, że marynowane masło jest jednym z najsmaczniejszych preparatów grzybowych. Zimą słoik takich grzybów doskonale uzupełni gorące gotowane ziemniaki z olejem i cebulą.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 50 % 2 g
21 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania. Olejki najlepiej zbierać w lesie po deszczach, aby nie były suche i zgniłe. Grzyby do marynowania należy wybrać małe, piękne i świeże. Oczyść grzyby z resztek leśnych, usuń film z czapek, Usuń robaki i zepsute grzyby i umyj, napełnij grzyby zimną osoloną wodą i pozostaw na 20 minut, aby różne owady wydostały się z grzybów. Następnie grzyby są ponownie myte.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj masło w osolonej wodzie przez 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania usuń piankę utworzoną na powierzchni. Spuść wodę z grzybów, Wrzuć masło do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowanie marynaty. Wlej wodę do rondla, włącz ogień. Dodaj sól, cukier, liść laurowy i ziarna pieprzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Musisz wcześniej przygotować słoiki do zbioru grzybów. Moje słoiki z roztworem sody, sterylizujemy je w łaźni wodnej, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, jak najbardziej. Wygodnie jest sterylizować małe słoiki na czajniku podczas gotowania, wystarczy trzymać słoik przez 5 minut, aż pierwsza kropla spadnie z dna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy marynata się zagotuje, wlej do niej gotowane masło. Wymieszaj i gotuj grzyby w marynacie na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie wlej ocet. W razie potrzeby możesz dodać kilka ząbków czosnku, nada grzybom specjalny smak. Wyłącz ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypełniamy słoiki grzybami do ramion słoików. Napełnij je resztkami marynaty z patelni. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Pozwól im ostygnąć do góry nogami pod ciepłym kocem w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!

masło to bardzo zdrowe grzyby, zawierają dużą ilość białka, są bogate w witaminy z grupy A, B, B1, C i PP oraz pierwiastki śladowe. Olejki obniżają poziom cholesterolu we krwi, usuwają mocznik z komórek, wzmacniają układ odpornościowy, pomagają przywrócić witalność, poprawiają nastrój i mają inne pozytywne cechy. Gospodynie domowe lubią masło ze względu na wszechstronność tych grzybów, można z nich gotować wiele różnych potraw, ich tusze, smażyć, marynować i robić kawior.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 23   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy