płatki owsiane z jagodami na mleku

proste, szybkie, pyszne, na śniadanie dla całej rodziny! Płatki owsiane z jagodami na mleku to klasyczny przepis na śniadanie, który rano jest łatwy i krótki. Jagody sprawiają, że owsianka jest bardziej aromatyczna, piękniejsza i znacznie smaczniejsza — dzieci z pewnością ją pokochają.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 60 % 15 g
123 kcal
IG: 29 / 64 / 7

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować płatki owsiane z jagodami w mleku? Przygotuj jedzenie. Weź dowolne płatki-odpowiednie są zarówno natychmiastowe, jak i długie gotowanie. To zależy od Twoich preferencji, wziąłem z czasem gotowania 5 minut. Zawartość tłuszczu w mleku może być dowolna. Najważniejsze jest to, że mleko jest smaczne i naturalne. Jagody nadają się zarówno świeże, jak i mrożone — nie można ich wcześniej rozmrażać. Ich zestaw może być również dowolny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla lub rondla odpowiedniego do gotowania owsianki-lepiej, jeśli ma grube dno i nie jest emaliowane. Postaw garnek na ogniu i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj cukier, sól i płatki owsiane, wymieszaj. Spraw, aby ogień był mały i pozostaw owsiankę do ugotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszaj ją od czasu do czasu. Jeśli masz mrożone jagody, wlej je do owsianki po kilku minutach gotowania. Jeśli świeże, to na samym końcu. Wziąłem truskawki, maliny i jeżyny, ale ogólnie zrobi to wszystko, bez pestek. Jeśli same jagody są kwaśne, zwiększ ilość cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj owsiankę na małym ogniu — aż będzie miękka-płatki powinny stać się miękkie, a sama owsianka zgęstnieje. Zacznij od czasu wskazanego na pudełku płatków owsianych. Nie zapomnij go wymieszać. Gdy owsianka będzie gotowa, wyłącz ogień i włóż do niej masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj, przykryj garnek pokrywką i pozwól owsiance parzyć przez około 10 minut — płatki owsiane są dodatkowo Pocone i wchłaniają olej. Podawaj owsiankę do stołu. Smacznego!

taką owsiankę można gotować i po prostu na wodzie-otrzymasz wspaniałą chudą opcję. Zamiast masła dodaj pastę orzechową.

ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy