kompot z jabłek i pomarańczy

pachnące, pyszne, z prostych produktów! Kompot z jabłek i pomarańczy to napój o bogatym i jasnym cytrusowym smaku. Doskonale ugasi pragnienie i urozmaici Twoje zwykłe menu. Kompot z pewnością spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
21 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kompot z jabłek i pomarańczy? Przygotuj jedzenie. Liczba jabłek i pomarańczy może się różnić w zależności od ich wielkości-weź więcej małych owoców, mniej dużych. Weź również pod uwagę swoje preferencje smakowe. Wybierz pachnące odmiany jabłek o jasnym smaku, z których kompot będzie smaczniejszy. Ilość cukru można również zwiększyć lub zmniejszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź garnek odpowiedni do gotowania kompotu. Lepiej, jeśli jest emaliowany lub wykonany ze stali nierdzewnej. Nie bierz aluminium, metal może utleniać się z soku cytrusowego. Wlej do niego zimną, czystą wodę. Umieść na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, przygotuj owoce. Umyj je bardzo dokładnie pod bieżącą wodą za pomocą sody oczyszczonej i twardej gąbki, aby zmyć warstwę wosku, która często traktuje owoce przed zepsuciem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój jabłka na ćwiartki, Wytnij rdzeń i łodygi. Następnie pokrój ćwiartki na kliny. Z pomarańczy usuń skórkę-górną warstwę skóry-bez wpływu na białą warstwę, która jest gorzka. Wygodnie jest to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij sok z pomarańczy. Możesz to zrobić za pomocą sokowirówki lub dowolnych improwizowanych środków. Jeśli owoce są z pestkami, umieść sitko na szklance, aby uniknąć ich dostania się do soku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondelku z przegotowaną wodą Wrzuć pokrojone jabłka, skórkę i cukier. Wymieszaj i pozostaw kompot na małym ogniu przez 10 minut. Przykryj patelnię pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po upływie czasu wlej sok pomarańczowy do kompotu, wymieszaj, wyłącz ogrzewanie. Pozostaw kompot do ostygnięcia pod przykryciem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gotowy kompot do szklanego naczynia i włóż do lodówki. Podawaj schłodzone. Smacznego!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy