skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kompot z jabłek i pomarańczy? Przygotuj jedzenie. Liczba jabłek i pomarańczy może się różnić w zależności od ich wielkości-weź więcej małych owoców, mniej dużych. Weź również pod uwagę swoje preferencje smakowe. Wybierz pachnące odmiany jabłek o jasnym smaku, z których kompot będzie smaczniejszy. Ilość cukru można również zwiększyć lub zmniejszyć.
Krok 2:
Weź garnek odpowiedni do gotowania kompotu. Lepiej, jeśli jest emaliowany lub wykonany ze stali nierdzewnej. Nie bierz aluminium, metal może utleniać się z soku cytrusowego. Wlej do niego zimną, czystą wodę. Umieść na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, przygotuj owoce. Umyj je bardzo dokładnie pod bieżącą wodą za pomocą sody oczyszczonej i twardej gąbki, aby zmyć warstwę wosku, która często traktuje owoce przed zepsuciem.
Krok 3:
Pokrój jabłka na ćwiartki, Wytnij rdzeń i łodygi. Następnie pokrój ćwiartki na kliny. Z pomarańczy usuń skórkę-górną warstwę skóry-bez wpływu na białą warstwę, która jest gorzka. Wygodnie jest to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw.
Krok 4:
Wyciśnij sok z pomarańczy. Możesz to zrobić za pomocą sokowirówki lub dowolnych improwizowanych środków. Jeśli owoce są z pestkami, umieść sitko na szklance, aby uniknąć ich dostania się do soku.
Krok 5:
W rondelku z przegotowaną wodą Wrzuć pokrojone jabłka, skórkę i cukier. Wymieszaj i pozostaw kompot na małym ogniu przez 10 minut. Przykryj patelnię pokrywką.
Krok 6:
Po upływie czasu wlej sok pomarańczowy do kompotu, wymieszaj, wyłącz ogrzewanie. Pozostaw kompot do ostygnięcia pod przykryciem.
Krok 7:
Wlej gotowy kompot do szklanego naczynia i włóż do lodówki. Podawaj schłodzone. Smacznego!
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g