krewetki w powolnej kuchence

krewetki w powolnej kuchence-smaczne, zdrowe i zawsze odpowiednie! Krewetki gotowane w powolnej kuchence to uniwersalny przepis. Po pierwsze, ozdobią każdy świąteczny i Chudy stół. W Nowy Rok-to jest to! Po drugie, dzięki tej metodzie gotowania nie stracą swoich przydatności. Po trzecie, korzystne dla posiłków dla tych, którzy kochają zdrowe odżywianie. Możesz podawać z warzywami (świeżymi, gotowanymi lub smażonymi) lub ryżem, z sosami i wytrawnym lub półwytrawnym białym winem.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 11 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 20 % 3 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw rozmrozić krewetki, jeśli pochodzą z zamrażarki. Następnie spłucz pod wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj przyprawy, które zarówno ty, jak i krewetki "pokochacie".

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój czosnek, ponieważ w tej formie szybciej odda swoje aromaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj warzywa-te, które bardziej Ci się podobają lub te, które są obecnie pod ręką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wytnij plasterki cytryny (weź 0,5 cytryny na 1 litr wody).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę do miski multicookera włączonego w trybie "duszenie", Posol ją do smaku, poczekaj, aż się zagotuje i wyślij tutaj wszystko, co przygotowaliśmy do gotowania krewetek. Aby zaoszczędzić czas, multiu można włączyć natychmiast, na początku gotowania!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tutaj za minutę lub dwie wyślemy krewetki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zrób coś z mrożonych warzyw. Pożądane jest, aby były wdzięcznie cięte.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij krewetki po 3-4-5 minutach (w zależności od wielkości). Tutaj na kilka minut wyślij mrożone warzywa. Po oczyszczeniu krewetek ze skorupy połącz je z przystawką i posyp sokiem z cytryny. Postny świąteczny posiłek jest gotowy. Jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

i kilka innych wskazówek…

krewetki. W tym przypadku odpowiedni jest królewski, tj. większy. Rozmrażaj je nie Pod wodą, ale w temperaturze pokojowej, zaczynając od lodówki. Ogólnie można je wysłać zamrożone do miski multicookera. Gotuj przez kilka minut w trybie, który jest idealny dla Twojej powolnej kuchenki i na tę okazję. Gotowane na parze krewetki będą jeszcze zdrowsze.

przyprawy. Mogą być bardzo różne. Ale musisz je tak wybrać, aby nie zatykały smaku krewetek. Z reguły jest podstawowy zestaw liści laurowych, soli, mieszanki papryki i czegoś z suchych przypraw. Ilość przypraw i innych dodatkowych składników może się różnić.

gotowanie. Gotowanie czy smażenie? Tak, smażone krewetki są pyszne, ale nie do końca zdrowe, więc lepiej je ugotować. Ich gotowość można ocenić po skorupie, która stanie się przezroczysta, oraz po tym, jak skorupiaki pojawiły się na górze. Nie rozgotuj, bo mięso będzie twarde.

lepiej nie kroić zieleni - jako całość "dzieli się" swoim smakiem i właściwościami leczniczymi w inny sposób.

zasada-przyprawy i krewetki umieszcza się tylko w przegotowanej wodzie.

obieranie krewetek zaczyna się od głowy – można je oderwać lub odciąć nożem. Po nacięciu nożem na brzuchu usuń całą skorupę. Pamiętaj, aby usunąć czarne jelito, wykonując nacięcie w kucyku.

czas gotowania zależy od tego, czy rozmrażasz krewetki. Oznacza to, że do czasu gotowania wskazanego w przepisie Dodaj Czas rozmrażania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g
  • Mrożone warzywa - 50   kcal/100g

Podobne przepisy