kalmary w sosie czosnkowym
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Myjemy kalmary, myjemy.
2. Przygotuj solankę: wlej pieprz, sól, suche przyprawy do ryb do wrzącej wody, a także dodaj kilka liści laurowych, gotuj przez kilka minut.
3. W powstałej solance gotuj kalmary przez około 10-15 sekund od momentu wrzenia, a następnie usuń je i pokrój w paski.
4. Moja pietruszka, posiekaj nożem. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Łączymy czosnek z natką pietruszki, wlewamy ocet, wlewamy sól i cukier, doprawiamy czarnym pieprzem i oliwą z oliwek, mieszamy.
5. Ciepłe kalmary doprawiamy sosem czosnkowym, odstawiamy na 20 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g