kalmary w sosie czosnkowym

Dowiedz się, jak gotować pyszne kalmary! Kalmary w sosie czosnkowym mają pikantny smak i przyjemny aromat. Nie dodawaj od razu całego octu do sosu. Lepiej dodać połowę, a następnie doprowadzić do smaku. To samo dotyczy cukru. Ocet można wziąć nie tylko wino, ale także jabłko lub całkowicie zastąpić sokiem z cytryny, jeśli chcesz. To danie można przygotować wieczorem: jeśli przekąska zostanie podana w lodówce przez 8-10 godzin, będzie jeszcze lepsza!
MarikusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 5 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 11 % 1 g
53 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Myjemy kalmary, myjemy.

2. Przygotuj solankę: wlej pieprz, sól, suche przyprawy do ryb do wrzącej wody, a także dodaj kilka liści laurowych, gotuj przez kilka minut.

3. W powstałej solance gotuj kalmary przez około 10-15 sekund od momentu wrzenia, a następnie usuń je i pokrój w paski.

4. Moja pietruszka, posiekaj nożem. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Łączymy czosnek z natką pietruszki, wlewamy ocet, wlewamy sól i cukier, doprawiamy czarnym pieprzem i oliwą z oliwek, mieszamy.

5. Ciepłe kalmary doprawiamy sosem czosnkowym, odstawiamy na 20 minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy