kasza jaglana mleczna w powolnej kuchence

Delikatna, Puszysta, dobrze ugotowana owsianka bez kłopotów! Kasza jaglana gotowana w powolnej kuchence to tylko dar niebios. Nie musisz monitorować mleka, aby nie uciekało, nie mieszaj owsianki. Powolna kuchenka zrobi wszystko za Ciebie. Gotować, gotować na parze, podgrzewać. Nawet dla małych wybrednych będzie to smakować.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 60 % 15 g
134 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kaszę jaglaną w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Jako miarkę używam specjalnego multistacku z mojej wolnej kuchenki. Ale możesz po prostu użyć proporcji: na 1 miarę płatków 6 miar płynu. Możesz również zastąpić część mleka wodą, wtedy owsianka będzie mniej tłusta. Zawsze gotuję w mleku o zawartości tłuszczu 2,5%. Nie radzę brać mleka więcej niż 1,5 litra, ponieważ może zacząć się gotować z zaworu multicookera.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie posortuj proso, usuwając nadmiar śmieci i ziaren. Następnie przepłucz proso pod bieżącą wodą. Najpierw rozgrzej wodę, aby zmyć cały brud. Gdy spuszczana woda będzie czysta, przepłucz proso kilka razy pod gorącą wodą. W ten sposób uwolnisz Zboże od goryczy. Możesz również wlać kaszę jaglaną na kilka minut wrzącą wodą, ale zwykle wystarczy mi proste spłukanie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Złóż proso do miski wolnowaru. Wlej mleko. Dodaj sól i cukier, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ustaw miskę wolnowaru na miejscu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zamknij pokrywę, zainstaluj zawór. Umieść program do gotowania owsianki. Mój Multicooker ma specjalny program & quot; owsianka mleczna & quot;, czas gotowania w tym programie wynosi 1 godzinę. Jeśli masz inny model multicookera, użyj programu do owsianki lub ustaw gotowanie na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po zakończeniu programu i usłyszeniu sygnału zakończenia Otwórz pokrywę wolnowaru. Wymieszaj owsiankę i ponownie zamknij pokrywkę. Pozostaw Wolnowar w trybie "podgrzewania" na kolejne pół godziny. W tym czasie płatki będą się jeszcze bardziej gotować i wchłonąć więcej mleka, owsianka stanie się grubsza. Jeśli nie ma takiej funkcji w multicookerze, po prostu zostaw ją, ze względu na ciepło owsianka nadal będzie marnieć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po pół godzinie otwórz pokrywkę i włóż masło do owsianki. wymieszać. Kasza jaglana mleczna jest gotowa, można ją ułożyć na talerzach i podać na stole. smacznego!

zawsze gotuję owsiankę mleczną tylko według tego przepisu. Owsianka okazuje się dość płynna,ale uwielbiamy ją. Taka owsianka szczególnie przypadnie do gustu dzieciom - nie jest gęsta ani sucha. Jeśli lubisz grubsze płatki zbożowe, zmniejsz ilość mleka do 5 szklanek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy