skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kaszę jaglaną w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Jako miarkę używam specjalnego multistacku z mojej wolnej kuchenki. Ale możesz po prostu użyć proporcji: na 1 miarę płatków 6 miar płynu. Możesz również zastąpić część mleka wodą, wtedy owsianka będzie mniej tłusta. Zawsze gotuję w mleku o zawartości tłuszczu 2,5%. Nie radzę brać mleka więcej niż 1,5 litra, ponieważ może zacząć się gotować z zaworu multicookera.
Krok 2:
Wstępnie posortuj proso, usuwając nadmiar śmieci i ziaren. Następnie przepłucz proso pod bieżącą wodą. Najpierw rozgrzej wodę, aby zmyć cały brud. Gdy spuszczana woda będzie czysta, przepłucz proso kilka razy pod gorącą wodą. W ten sposób uwolnisz Zboże od goryczy. Możesz również wlać kaszę jaglaną na kilka minut wrzącą wodą, ale zwykle wystarczy mi proste spłukanie.
Krok 3:
Złóż proso do miski wolnowaru. Wlej mleko. Dodaj sól i cukier, wymieszaj.
Krok 4:
Ustaw miskę wolnowaru na miejscu.
Krok 5:
Zamknij pokrywę, zainstaluj zawór. Umieść program do gotowania owsianki. Mój Multicooker ma specjalny program & quot; owsianka mleczna & quot;, czas gotowania w tym programie wynosi 1 godzinę. Jeśli masz inny model multicookera, użyj programu do owsianki lub ustaw gotowanie na 1 godzinę.
Krok 6:
Po zakończeniu programu i usłyszeniu sygnału zakończenia Otwórz pokrywę wolnowaru. Wymieszaj owsiankę i ponownie zamknij pokrywkę. Pozostaw Wolnowar w trybie "podgrzewania" na kolejne pół godziny. W tym czasie płatki będą się jeszcze bardziej gotować i wchłonąć więcej mleka, owsianka stanie się grubsza. Jeśli nie ma takiej funkcji w multicookerze, po prostu zostaw ją, ze względu na ciepło owsianka nadal będzie marnieć.
Krok 7:
Po pół godzinie otwórz pokrywkę i włóż masło do owsianki. wymieszać. Kasza jaglana mleczna jest gotowa, można ją ułożyć na talerzach i podać na stole. smacznego!
zawsze gotuję owsiankę mleczną tylko według tego przepisu. Owsianka okazuje się dość płynna,ale uwielbiamy ją. Taka owsianka szczególnie przypadnie do gustu dzieciom - nie jest gęsta ani sucha. Jeśli lubisz grubsze płatki zbożowe, zmniejsz ilość mleka do 5 szklanek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g