zupa rybna z miętusa

najsmaczniejsze ucho miętusa! Specjalnie dla wędkarzy i koneserów ryb). W razie potrzeby możesz dodać świeże warzywa do ucha. Jeśli zupa wydaje się zbyt & quot; pusta & quot;, można ją uzupełnić marchewką. Przepis jest interesujący, ponieważ oliwki można zastąpić innymi warzywami, takimi jak cukinia lub ogórki. Na zdjęciu tylko opcja z ogórkami i marchewką. Nie można również dodawać mleka i wątroby. Miętus jest jedyną rybą z rodziny dorszowatych występującą w rzekach i jeziorach ze słodką wodą. Dlatego rosyjscy rybacy bardzo cenią tę rybę, a ucho miętusa jest uważane za jedno z najsmaczniejszych. Proponuję jednak śródziemnomorską wersję zupy z miętusa. To taka "kobieca wersja" zupy rybnej, którą czasami gotuję mojej żonie. ;) Do tego przepisu najlepiej jest wziąć miętus z mlekiem.
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 4 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 29 % 2 g
36 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

miętus obrać, wypatroszyć, wyjąć wątrobę i mleko, namoczyć.

następnie ostrożnie usuń skórkę.

zeskrob mięso z kości, przenieś do miski.

złóż na patelnię: ogon, płetwy, kości, głowę. Zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut z groszkiem pieprzowym, lavrushką, całą cebulą, posiekanym korzeniem pietruszki, kawałkami marchwi.

odcedź bulion i przenieś do innego rondla.

przewiń mięso miętusa przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z surowym jajkiem, mąką, solą i pieprzem.

doprowadzić bulion do wrzenia.

z powstałego ciasta zwiń taki wałek o grubości 3 cm i wrzuć go na 5 minut do wrzącego bulionu.

po wyciągnięciu łyżką cedzakową, schłodzeniu i pokrojeniu w kółka.

zagotuj wątrobę i mleko w bulionie.

3 minuty przed końcem gotowania dodaj do ucha kapary, połówki oliwek, masło i "pierogi" z miętusa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Miętus gotowany - 92   kcal/100g
  • Miętus świeży - 80   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy