skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić leniwą sałatkę śledziową pod futrem? Ugotuj warzywa w dogodny dla Ciebie sposób, ugotowałem wszystkie warzywa na parze w powolnej kuchence ,w mundurze.Buraki-25 min., w drugim biegu marchewki-15 min. i ziemniaki-20 min. wskazane jest, aby nie trawić warzyw. Jajka jak zwykle w wodzie , po ugotowaniu-9 minut. i bezpośrednio pod zimną wodą.
Krok 2:
Opłucz śledzie, pokrój w filety. W przypadku tej wersji sałatki pokrój kawałki nieco większe niż zwykle.Umieść je natychmiast w głębokiej misce sałatkowej. Aby przyspieszyć, możesz kupić gotowy filet, ale bez przypraw.
Krok 3:
Obierz warzywa, cebulę, jajka. Odłóż jedno żółtko na bok, aby udekorować górę. Drobno posiekaj cebulę i dodaj do śledzia, wymieszaj.
Krok 4:
Natychmiast zetrzyj ziemniaki, marchew, jajka na grubej tarce w salaterce. Ostatni burak.
Krok 5:
Następnie dodaj trochę soli do buraków, dodaj majonez i wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby warzywa lekko ostygły.
Krok 6:
Następnie przełóż do salaterki do podania, udekoruj wierzch startym żółtkiem i gałązkami zieleni. Możesz jeść od razu, nie jest wymagana dodatkowa infuzja w lodówce. Sałatka będzie delikatna i soczysta, podobnie jak jej świąteczna wersja warstwami, smak jest równie doskonały i znajomy. Tylko ta opcja jest nadal lepsza do pozostawienia na co dzień, kiedy zawsze nie mamy czasu i chcemy smacznego.
wygodne jest również gotowanie leniwego śledzia, gdy układa się sałatkę w kształcie ryby, pozostaje tylko tematycznie ozdobić górę. Lub podczas podróży do natury, zabierz ze sobą do pracy.. Nie będziemy się martwić, że warstwy zostaną zapamiętane, a sałatka straci reprezentacyjny wygląd. Po prostu i wygodnie włóż do pojemnika i ciesz się ulubioną sałatką !
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g