leniwy śledź pod futrem

gotuje się wiele razy szybciej niż klasyczne futro! Jednocześnie smak pozostaje równie doskonały. Dobra opcja do codziennego menu lub dla tych, którzy kategorycznie nie chcą bawić się warstwami, ale nadal chcą pysznej domowej sałatki.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 25 % 6 g
139 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić leniwą sałatkę śledziową pod futrem? Ugotuj warzywa w dogodny dla Ciebie sposób, ugotowałem wszystkie warzywa na parze w powolnej kuchence ,w mundurze.Buraki-25 min., w drugim biegu marchewki-15 min. i ziemniaki-20 min. wskazane jest, aby nie trawić warzyw. Jajka jak zwykle w wodzie , po ugotowaniu-9 minut. i bezpośrednio pod zimną wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz śledzie, pokrój w filety. W przypadku tej wersji sałatki pokrój kawałki nieco większe niż zwykle.Umieść je natychmiast w głębokiej misce sałatkowej. Aby przyspieszyć, możesz kupić gotowy filet, ale bez przypraw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz warzywa, cebulę, jajka. Odłóż jedno żółtko na bok, aby udekorować górę. Drobno posiekaj cebulę i dodaj do śledzia, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natychmiast zetrzyj ziemniaki, marchew, jajka na grubej tarce w salaterce. Ostatni burak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj trochę soli do buraków, dodaj majonez i wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby warzywa lekko ostygły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie przełóż do salaterki do podania, udekoruj wierzch startym żółtkiem i gałązkami zieleni. Możesz jeść od razu, nie jest wymagana dodatkowa infuzja w lodówce. Sałatka będzie delikatna i soczysta, podobnie jak jej świąteczna wersja warstwami, smak jest równie doskonały i znajomy. Tylko ta opcja jest nadal lepsza do pozostawienia na co dzień, kiedy zawsze nie mamy czasu i chcemy smacznego.

wygodne jest również gotowanie leniwego śledzia, gdy układa się sałatkę w kształcie ryby, pozostaje tylko tematycznie ozdobić górę. Lub podczas podróży do natury, zabierz ze sobą do pracy.. Nie będziemy się martwić, że warstwy zostaną zapamiętane, a sałatka straci reprezentacyjny wygląd. Po prostu i wygodnie włóż do pojemnika i ciesz się ulubioną sałatką !

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy