pilaw dietetyczny z kurczakiem

kruchy, łatwy pilaw z kurczakiem jest łatwy do przygotowania! Gotuj i Ty! Pilaw nie jest pilawem, ale okazuje się bardzo smaczny. Z kurczakiem, smakiem ziry i kruchym ryżem to danie zaskoczy i zachwyci każdego, kto go spróbuje.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 48 % 15 g
171 kcal
IG: 13 / 87 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

jak zrobić pilaw dietetyczny z kurczakiem?

1. Przygotuj jedzenie. Pokrój kurczaka na porcje. Obierz marchewki i pokrój w paski. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
2. W kotle dobrze rozgrzej olej. Ułóż kurczaka i smaż na złoty kolor.
3. Dodaj cebulę do złotego kurczaka. Posolić. Wymieszaj i gotuj, aż cebula się zarumieni.
4. Dodaj marchewki, wymieszaj i dobrze usmaż.
5. Dodaj wodę i zagotuj. Spróbuj soli i, jeśli to konieczne, dodaj sól. Przykryj kocioł pokrywką i gotuj jego zawartość przez 20 minut.
6. Następnie dodaj suchy ryż basmati, rozprowadzając go równomiernie na powierzchni mięsa z warzywami i gotuj na dużym ogniu, aż prawie cała woda wyparuje. Gdy jest bardzo mało wody, Ustaw ogrzewanie na minimum, przykryj i gotuj pilaw przez minutę. Zawiń i pozwól mu trochę zaparzyć.
miłego!
P. S. Jeśli masz inną odmianę ryżu, dostosuj ilość wody. Tak więc do tego przepisu z okrągłym ryżem potrzebujesz Nie dwóch, ale trzech i pół szklanki wody.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ryż jaśminowy - 353   kcal/100g

Podobne przepisy