skład / składniki
metoda gotowania
jasne warzywa w sałatce dodają odrobiny świętowania. Jeśli buraki i ziemniaki zostaną ugotowane z wyprzedzeniem, czas przygotowania tej pysznej sałatki zostanie skrócony o połowę.
jak zrobić sałatkę z buraków marchewkowych?
1. Ponieważ proces gotowania buraków zajmuje najwięcej czasu, przede wszystkim musisz się nim zająć. Należy go dobrze spłukać pod bieżącą wodą. Następnie włóż do rondla, zalej nową wodą i gotuj na średnim ogniu. Gdy woda w garnku się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj buraki do miękkości, czyli do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości i odmiany warzywa i wynosi od godziny do dwóch. Gotowość buraków można sprawdzić, przekłuwając je nożem lub widelcem.
po przygotowaniu buraków należy je schłodzić. Następnie obierz buraki i zetrzyj na grubej tarce.
2. Następnie ugotuj ziemniaki. Aby to zrobić, musisz najpierw dokładnie spłukać pod zimną wodą. Następnie zalej wodą i gotuj w rondlu do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości i odmiany ziemniaków. Gotowość można również sprawdzić za pomocą widelca.
po ugotowaniu ziemniaki należy schłodzić. Następnie obierz skórę i zetrzyj na grubej tarce.
3. Obierz cebulę, opłucz, osusz i pokrój w drobną kostkę.
4. Gotowy wędzony kurczak można kupić w sklepie. Do sałatki potrzebujesz piersi. Należy go również pokroić na małe kawałki.
5. Po przygotowaniu wszystkich niezbędnych produktów możesz zacząć formować sałatkę. Będziemy go układać warstwami. Najpierw połóż warstwę startych ziemniaków na dnie talerza. Sól do smaku i posmaruj majonezem. Następnie ułóż warstwę cebuli i posmaruj sosem. Następnie równomiernie rozprowadź marchewki po koreańsku. W następnej warstwie ułożyć pokrojonego wędzonego kurczaka i ponownie posmarować majonezem. Ostatnią warstwą ułożyć starte gotowane buraki, wstępnie zmieszane z majonezem w osobnym pojemniku. Buraki można również posolić.
następnie sałatkę należy przechowywać w lodówce przez półtorej godziny, aby jej warstwy były dobrze nasycone.
gdy sałatka jest zaparzona, ugotuj jajko kurze na twardo. Obierz i zetrzyj.
przed podaniem sałatki udekoruj ją startym jajkiem i ziołami.
smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g