marynata ze świeżych ogórków z jęczmieniem perłowym

bardzo pożywna i niesamowicie pyszna zupa! Ten przepis na marynatę jest bardzo interesujący, ponieważ zamiast zwykłych marynowanych lub marynowanych ogórków stosuje się świeże ogórki. Nadają zupie świeżość i bardzo ciekawą nutę. Zupę można gotować na bulionie lub w zwykłej wodzie.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz,aby przygotować marynatę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw spłucz jęczmień perłowy kilka razy, aż woda będzie czysta(około 3x-4x razy).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wyślij płatki na patelnię i wlej nieco ponad litr wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zupę można również ugotować na bulionie mięsnym lub drobiowym, wtedy okaże się bogatsza i bardziej pożywna. Prawie zawsze mam gotowy bulion w lodówce, w przepisie użyłem mięsa gotowanego z wieprzowiny. Jeśli używasz również bulionu, wlej do niego jęczmień i wyślij patelnię na duży ogień. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do średniej i gotuj jęczmień perłowy przez około 35-40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotuj resztę. Ziemniaki obrać i dobrze umyć. Cebulę i marchewkę obrać i opłukać razem z pomidorem i ogórkiem pod bieżącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki na grube kostki. W razie potrzeby możesz pokroić go w małe kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój marchewki w cienkie paski i pokrój cebulę tak drobno, jak to możliwe. Jeśli nie lubisz dużych kawałków marchewki w zupie, zetrzyj ją na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przejdźmy do pomidora. Który lepiej użyć pomidora? Warzywo sezonowe działa bardzo dobrze, zwykle jest bogatsze i lekko słodkawe w smaku. Wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na pomidorze (jak na zdjęciu) i zalej wrzącą wodą. Pozostaw dosłownie na minutę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie spuść wodę i usuń skórkę z owocu (po wrzącej wodzie skóra jest usuwana bez większych trudności). Pokrój pomidora w drobną kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij marchewkę i cebulę do smażenia. Ciągle mieszając gotuj przez około minutę, aż cebula będzie lekko półprzezroczysta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij pomidora do smażenia. Jeśli masz warzywo poza sezonem, możesz dodać szczyptę cukru do smaku. Wszystko wymieszaj i gotuj na dużym ogniu przez jedną lub dwie minuty. Czasami mieszaj smażenie, aby nic się nie przypaliło.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój ogórek w kostkę lub paski, jak wolisz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po 35 minutach spróbuj jęczmienia jęczmiennego, jeśli jest ugotowany. Gdy płatki są gotowe, wyślij ziemniaki i sól do smaku na patelnię. Zrób ogień do maksimum.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie dodaj świeży ogórek, wymieszaj wszystko, po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do minimum. Pod półzamkniętą pokrywką gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe(zajmie to około 15-20 minut).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ponownie podgrzej do maksimum i wyślij do garnka smażenie, gotuj zupę przez około minutę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj drobno posiekane warzywa do gotowego dania, wyłącz kuchenkę i pozostaw zupę na chwilę. Wystarczy pięć do dziesięciu minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pachnąca marynata jest gotowa! Podawaj na gorąco.

do zupy do smaku i opcjonalnie można dodać drobno posiekany czosnek.
Zwykle dodaję czosnek do talerza przed podaniem, doprawiam również ziele angielskie i zawsze oferuję świeżą śmietanę.

z podanej liczby składników uzyskuje się gęste pierwsze danie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy