skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz,aby przygotować marynatę.
Krok 2:
Najpierw spłucz jęczmień perłowy kilka razy, aż woda będzie czysta(około 3x-4x razy).
Krok 3:
Następnie wyślij płatki na patelnię i wlej nieco ponad litr wody.
Krok 4:
Zupę można również ugotować na bulionie mięsnym lub drobiowym, wtedy okaże się bogatsza i bardziej pożywna. Prawie zawsze mam gotowy bulion w lodówce, w przepisie użyłem mięsa gotowanego z wieprzowiny. Jeśli używasz również bulionu, wlej do niego jęczmień i wyślij patelnię na duży ogień. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do średniej i gotuj jęczmień perłowy przez około 35-40 minut.
Krok 5:
W tym czasie przygotuj resztę. Ziemniaki obrać i dobrze umyć. Cebulę i marchewkę obrać i opłukać razem z pomidorem i ogórkiem pod bieżącą wodą.
Krok 6:
Pokrój ziemniaki na grube kostki. W razie potrzeby możesz pokroić go w małe kostki.
Krok 7:
Pokrój marchewki w cienkie paski i pokrój cebulę tak drobno, jak to możliwe. Jeśli nie lubisz dużych kawałków marchewki w zupie, zetrzyj ją na grubej tarce.
Krok 8:
Przejdźmy do pomidora. Który lepiej użyć pomidora? Warzywo sezonowe działa bardzo dobrze, zwykle jest bogatsze i lekko słodkawe w smaku. Wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na pomidorze (jak na zdjęciu) i zalej wrzącą wodą. Pozostaw dosłownie na minutę.
Krok 9:
Następnie spuść wodę i usuń skórkę z owocu (po wrzącej wodzie skóra jest usuwana bez większych trudności). Pokrój pomidora w drobną kostkę.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij marchewkę i cebulę do smażenia. Ciągle mieszając gotuj przez około minutę, aż cebula będzie lekko półprzezroczysta.
Krok 11:
Wyślij pomidora do smażenia. Jeśli masz warzywo poza sezonem, możesz dodać szczyptę cukru do smaku. Wszystko wymieszaj i gotuj na dużym ogniu przez jedną lub dwie minuty. Czasami mieszaj smażenie, aby nic się nie przypaliło.
Krok 12:
Pokrój ogórek w kostkę lub paski, jak wolisz.
Krok 13:
Po 35 minutach spróbuj jęczmienia jęczmiennego, jeśli jest ugotowany. Gdy płatki są gotowe, wyślij ziemniaki i sól do smaku na patelnię. Zrób ogień do maksimum.
Krok 14:
Następnie dodaj świeży ogórek, wymieszaj wszystko, po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do minimum. Pod półzamkniętą pokrywką gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe(zajmie to około 15-20 minut).
Krok 15:
Ponownie podgrzej do maksimum i wyślij do garnka smażenie, gotuj zupę przez około minutę.
Krok 16:
Dodaj drobno posiekane warzywa do gotowego dania, wyłącz kuchenkę i pozostaw zupę na chwilę. Wystarczy pięć do dziesięciu minut.
Krok 17:
Pachnąca marynata jest gotowa! Podawaj na gorąco.
do zupy do smaku i opcjonalnie można dodać drobno posiekany czosnek.
Zwykle dodaję czosnek do talerza przed podaniem, doprawiam również ziele angielskie i zawsze oferuję świeżą śmietanę.
z podanej liczby składników uzyskuje się gęste pierwsze danie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g