sałatka ser ziemniaki jajka z grzybami

Prosta, smaczna i bardzo popularna sałatka! Istnieje wiele przepisów na sałatki z grzybami. Grzyby są bogate w białko i mogą zastąpić skład i smak mięsa, grzyby doskonale łączą się z wieloma składnikami, są przygotowywane szybko i prosto.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 26 % 7 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatka ser ziemniaki jajka z grzybami? Przygotuj składniki. Możesz użyć pieczarek jako grzybów, ale jeśli to możliwe, lepiej przygotować sałatkę z grzybów leśnych, okaże się znacznie smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Grzyby umyć, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju roślinnym na patelni z cebulą, dodać szczyptę soli. Piecz grzyby leśne (bez wcześniejszego gotowania) przez około 30 minut. Niech grzyby ostygną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, gotuj je w mundurze, aż będą ugotowane. Pozostaw ziemniaki do ostygnięcia, obierz je i zetrzyj na średniej tarce. Umyj jaja kurze, włóż do rondla z wodą i ugotuj na twardo. Lepiej posolić wodę, aby jaja kurze nie pękały podczas gotowania, a po ugotowaniu były łatwe do czyszczenia. Schłodzić jajka i obrać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel białka od żółtek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj je na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę. Drobno posiekaj nożem i zalej wrzącą wodą, pozostaw na 5 minut. Spuść wodę. Zmniejszy to specyficzną gorycz cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zacznij zbierać sałatkę. Możesz ułożyć go za pomocą pierścienia do gotowania na talerzu, w głębokiej salaterce lub w porcjach salaterek warstwami. Zaimpregnujemy warstwy sałatki majonezem. Majonez może być używany do dowolnego smaku, ale lepiej o neutralnym smaku, aby nie zagłuszyć smaku składników. Pierwszą warstwą ułożyć starte ugotowane ziemniaki. Posmaruj go cienką warstwą majonezu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzchu ugotowane smażone grzyby. Znowu majonez.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie starte białka jaj kurzych, majonez.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzchu żółtka jaj kurzych i majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostatnią warstwą posyp sałatkę startym twardym serem. Kto lubi bardziej słone potrawy, może posolić warstwy sałatki, ale majonez zawiera wystarczającą ilość soli. Udekoruj sałatkę według własnego uznania, możesz z grzybami, ziołami i jagodami żurawinowymi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozwól sałatce namoczyć się w lodówce i podawaj. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy