skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczaka z kapustą pekińską i kukurydzą? Filet z kurczaka wstępnie ugotować i ostudzić, a następnie pokroić w kostkę. Wygodniej jest to zrobić, gdy mięso z kurczaka leży po ostygnięciu trochę w lodówce. W takim przypadku nie rozpadnie się, ale ostrożnie się pokroi.
Krok 2:
W kapuście oderwij górne liście, spłucz wodą. Pokrój kapustę w cienkie paski.
Krok 3:
W przestronnej misce ułóż posiekaną kapustę i posiekane mięso z kurczaka.
Krok 4:
Jajka ugotuj, ostudź i obierz. Pokrój je w drobną kostkę. Spuść płyn z kukurydzy w puszkach. Dodaj kukurydzę i posiekane jajka do sałatki.
Krok 5:
Następnie drobno posiekaj zieloną cebulę i dodaj do miski do sałatki. Dodaj trochę majonezu i wszystko dobrze wymieszaj. Włóż gotową sałatkę do wspólnej salaterki lub porcjami do naczyń. Ostudź trochę i podawaj. Smacznego!
jak gotować filet z kurczaka? Zanurz go we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj filety na średnim ogniu, aż będą miękkie, 30 do 40 minut, w zależności od wielkości.
jako opatrunek możesz użyć nie tylko majonezu. Można go zastąpić kwaśną śmietaną lub sokiem z cytryny z oliwą z oliwek.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g