Sałatka z kurczaka z kapustą pekińską i kukurydzą

proste, ze zwykłych potraw, na każdą ucztę! Sałatka z kurczaka z kapustą pekińską i kukurydzą wyróżnia się łatwością przygotowania i dość przystępnym zestawem składników, które są dostępne w prawie każdej lodówce. Kurczak sprawia, że sałatka jest sycąca, kukurydza dodaje ciekawej nuty.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 24 % 5 g
116 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczaka z kapustą pekińską i kukurydzą? Filet z kurczaka wstępnie ugotować i ostudzić, a następnie pokroić w kostkę. Wygodniej jest to zrobić, gdy mięso z kurczaka leży po ostygnięciu trochę w lodówce. W takim przypadku nie rozpadnie się, ale ostrożnie się pokroi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W kapuście oderwij górne liście, spłucz wodą. Pokrój kapustę w cienkie paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przestronnej misce ułóż posiekaną kapustę i posiekane mięso z kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotuj, ostudź i obierz. Pokrój je w drobną kostkę. Spuść płyn z kukurydzy w puszkach. Dodaj kukurydzę i posiekane jajka do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie drobno posiekaj zieloną cebulę i dodaj do miski do sałatki. Dodaj trochę majonezu i wszystko dobrze wymieszaj. Włóż gotową sałatkę do wspólnej salaterki lub porcjami do naczyń. Ostudź trochę i podawaj. Smacznego!

jak gotować filet z kurczaka? Zanurz go we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj filety na średnim ogniu, aż będą miękkie, 30 do 40 minut, w zależności od wielkości.

jako opatrunek możesz użyć nie tylko majonezu. Można go zastąpić kwaśną śmietaną lub sokiem z cytryny z oliwą z oliwek. 

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy