herbata Goździkowa

aromatyczny bogaty napój na specjalne okazje! Tonizująca herbata Goździkowa to bardzo zdrowy napój, który pomoże Ci uspokoić nerwy i ugasić pragnienie. Możesz pić po prostu lub z różnymi pysznymi wypiekami, słodyczami, piankami itp.
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
25 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić herbatę goździkową? Musimy tylko zdobyć pąki goździków. W małym pojemniku gotuj wodę przez 10 minut. Temperatura pieca powinna być niska.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej suchą herbatę do szklanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej go wrzącą wodą i przykryj szklankę pokrywką (mam gumową, która jest przeznaczona specjalnie do zaparzania herbaty).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Poczekaj około pięciu minut.. podczas parzenia herbaty. Następnym krokiem jest filtrowanie herbaty. Przenieś napar do osobnego pojemnika, najprawdopodobniej do zaparzacza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyciśnij sok z cytryny ze świeżej cytryny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj suszone pąki goździków podczas nalewania herbaty. Najpierw włóż goździki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej zaparzacz, w razie potrzeby dodaj wrzącą wodę, aby dostosować moc herbaty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozwól Mewie zaparzyć i wzbogacić się aromatem goździków. I możesz cieszyć się nowym smakiem codziennego napoju!

smaczne i zdrowe! Dlaczego warto? Tak, ponieważ stosowanie goździków pomaga osobie radzić sobie z wieloma dolegliwościami i problemami zdrowotnymi o różnym charakterze. Przyczynia się więc do ułatwienia oddychania, ogrzewa ciało z lekkimi dreszczami, eliminuje specyficzny i nieprzyjemny zapach wydobywający się z jamy ustnej. Ten aromatyczny napój goździkowy szybko złagodzi migreny i bóle głowy, a także pomoże zregenerować układ nerwowy. Ponadto goździki, jako składnik herbaty lub nalewki, są często i wszędzie stosowane w medycynie ludowej. Zauważono, że prowadzi to do złagodzenia zmęczenia fizycznego i napięcia nerwowego, stymuluje rozluźnienie skurczów mięśni, dobrze wpływa na przewód pokarmowy. Uwielbiam robić taką herbatę dla wszystkich członków mojej rodziny w wolnym czasie. Nikt z moich bliskich nie odmawia spędzenia czasu przy filiżance pachnącego, aromatycznego i orzeźwiającego gorącego napoju. Po jego użyciu odczuwa się wzrost siły, poprawia się nastrój i poprawia samopoczucie. Zamiast cukru możesz użyć miodu, włóż go, gdy herbata trochę ostygnie.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika.

ponieważ stopień słodyczy, kwasu, słoności, goryczy itp. jest indywidualny dla każdego, zawsze dodawaj przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Herbata - 0   kcal/100g

Podobne przepisy