kompot z pigwy na zimę

pyszny kompot z pigwy na zimę bez sterylizacji. W surowej postaci pigwa jest bardzo twarda i jeść ją w ten sposób, miłośników jest niewielu. Ale warto ugotować z niego dżem lub kompot, tutaj ujawni się cały smak i aromat !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 12 g
47 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą w tym przepisie jest przygotowanie słoików, reszta nie zajmie dużo czasu i wysiłku. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 1L - 15 minut, 2L-20, 3L-25 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń puch z pigwy, wycierając suchym ręcznikiem i dokładnie myjąc. Odetnij twardy ciemny wierzchołek z resztkami pojemnika i spód owocu. Pigwę pokroić na ćwiartki, z których wyciąć komorę nasienną wraz z nasionami. Bez usuwania skórki pokrój w cienkie plasterki. Natychmiast zanurz pokrojoną pigwę w wodzie zakwaszonej cytryną lub kwasem cytrynowym, aby nie stała się czarna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż plastry pigwy w wysterylizowanych słoikach. Zrobiłem 2 puszki po 0,7 l, więc podzieliłem pigwę i cukier na 2 części. Do każdego słoika dodaj cukier 3 łyżki. L. z małym groszkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj wodę i prosto z czajnika delikatnie wlej do słoików do krawędzi. Przykryj i pozostaw na 15 minut, w tym czasie nastąpi pasteryzacja. Wlać tylko stromą wrzącą wodę, ile zmieści się w słoiku, potrzebowałem 1 litra wody w 2 słoikach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W odpowiednim czasie spuść wodę z obu puszek do rondla, wygodnie jest spuścić przez specjalną pokrywkę z otworami. Dodaj kolejne 100 ml wody i zagotuj. Gotuj syrop przez około 3 do 4 minut. Do każdego słoika dodaj kwas cytrynowy na czubku noża. Następnie wlej słoiki pigwy z przelewem wrzącym syropem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj słoik pokrywką, pozostawiając w tej pozycji na 2-3 minuty, aby pęcherzyki powietrza zawarte w wodzie i owocach unosiły się na powierzchnię wody, a następnie przykręć pokrywkę. Wytrzyj i przetocz po stole, sprawdzając uszczelnienie. / Lepiej na naturalnym drewnie/. Jeśli syrop nie wystarczy, po prostu dodaj wrzącą wodę. Odwróć na pokrywkę, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia. Następnie natychmiast przenieś do chłodnego, ciemnego miejsca do przechowywania lub włóż do lodówki.

możesz otworzyć słoik z kompotem za miesiąc. Nie powinieneś tego robić wcześniej,ponieważ pigwa powinna osiągnąć stan.

możesz urozmaicić smak kompotu z pigwy za pomocą dodatków przypraw oraz różnych owoców i jagód. Mogą to być jabłka, gruszki, feijoa, kiwi, granat, Dereń, żurawina, winogrona, głóg.. Ale powinny dobrze pasować zarówno do pigwy, jak i do siebie nawzajem.

naturalny kolor kompotu z pigwy bez dodatków ma wyblakły, jasny cytrynowy odcień.

w liczbie porcji wskazuję liczbę słoików.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy