kasza jaglana klasztorna

urozmaicaj chude menu-przygotuj owsiankę z kilku zbóż! Bardzo smaczna i zdrowa owsianka, a co najważniejsze-sycąca i pożywna. Świetna opcja na bezmięsny obiad i gotowanie wcale nie jest trudne. Mówię jak...
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 67 % 22 g
165 kcal
IG: 41 / 36 / 23

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Gotuj każde płatki osobno, aż będą ugotowane w osolonej wodzie, a następnie wymieszaj.
2. Obierz cebulę, pokrój w kostkę.
3. Umyj marchewki, obierz. Zetrzyj go na tarce z dużymi otworami.
4. Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż cebulę, smaż przez kilka minut.
5. Dodaj marchewki do cebuli, smaż prawie do miękkości.
6. Umieść grzyby na patelni, smaż wszystko razem przez 5 minut.
7. W mieszance owsianki włóż smażone grzyby i warzywa, w razie potrzeby sól, umieść wszystko razem na małym ogniu.
8. Dusić przez 2-3 minuty, po czym dodać zielenie do owsianki i wszystko wymieszać.

podawaj owsiankę klasztorną na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ryż Nieszlifowany - 285   kcal/100g

Podobne przepisy