skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź dowolny makaron według własnego gustu, wziąłem zwykłe spaghetti. Krewetki duże, Królewskie, małe krewetki sałatkowe nie będą działać. Śmietana o średniej zawartości tłuszczu-zwykle do sosów weź śmietanę o zawartości tłuszczu 20%. Bekon zrobi każdy: zarówno surowy, jak i wędzony na surowo i wędzony na twardo, ale pamiętaj, że wędzony boczek doda smaku gotowemu daniu. Ponieważ teraz nie jest tak łatwo znaleźć prawdziwy parmezan, możesz
Krok 2:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle gotuję makaron do stanu Aldente i zwykle jest to o 1 minutę mniej niż wskazany przez producenta.
Krok 3:
Podczas gotowania makaronu na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj obrane ząbki czosnku. Smaż, aż lekko się zrumieni, około 5 minut na małym ogniu, a następnie wyjmij czosnek z patelni. Potrzebujemy, aby dał swój zapach olejowi.
Krok 4:
Pokrój boczek w drobną kostkę lub cienkie paski.
Krok 5:
Rozmrozić krewetki. Jeśli masz różowe krewetki, są już ugotowane i wystarczy rozmrożenie. Jeśli masz szare krewetki, należy je gotować przez około 5 minut. Oczyść krewetki.
Krok 6:
Na patelnię dodaj najpierw boczek, smaż przez około 5 minut
Krok 7:
Następnie dodaj krewetki i ponownie smaż wszystko razem przez około 5-7 minut.
Krok 8:
W osobnej misce połącz starty parmezan. Używam już startego parmezanu w opakowaniu fabrycznym. Jeśli masz ser w kawałkach, nie ma znaczenia, na jakiej tarce będzie starty, ponieważ ser będzie się topił w gotowym naczyniu. Połącz żółtko z startym serem.
Krok 9:
Wlej śmietanę.
Krok 10:
Mieszaj sos, aż będzie gładki.
Krok 11:
Makaron wrzuć do durszlaka, a następnie wróć do garnka.
Krok 12:
Polej sosem jajeczno-serowym.
Krok 13:
Mieszaj intensywnie, aby sos dobrze wymieszał się z makaronem, a ser się rozpuścił.
Krok 14:
Dodaj zawartość patelni i ponownie wymieszaj.
Krok 15:
Pyszny makaron Carbonara jest gotowy! Smacznego!
jak prawidłowo ugotować makaron?& nbsp; weź przestronny garnek, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g