pilaw z makaronem z kurczakiem

bardzo aromatyczne i oryginalne danie z prostego makaronu. Okazuje się, że pilaw można przygotować ze wszystkiego! W naszej rodzinie pilaw jest jednym z ulubionych dań. Dla odmiany pilaw jest przygotowywany z różnych rodzajów mięsa: wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny i kurczaka. Pewnego dnia w domu nie było ryżu, a pilaw naprawdę chciał. W ten sposób pojawił się pomysł zastąpienia ryżu czymś innym, takim jak płatki zbożowe, a nawet makaron. Próbowaliśmy gotować pilaw z pszenicy i gryki, ale najsmaczniejszy okazał się pilaw z makaronu.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 12 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 52 % 27 g
270 kcal
IG: 7 / 93 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

1. Bierzemy dowolną część kurczaka (mam udka z kurczaka) i oddzielamy mięso od kości. Odetnij nadmiar skóry. Pokrój miąższ na małe kawałki tego samego rozmiaru.

2. Smaż kawałki kurczaka na oleju roślinnym i wyjmij je na talerz.

3. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Smażyć cebulę na oleju pozostałym z kurczaka.

4. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi. Wysyłamy smażyć razem z cebulą.

5. Gdy warzywa staną się złote, wracamy do nich smażone kawałki kurczaka. Dodaj przyprawy. Mam to Zira, kurkuma, kolendra i trochę pieprzu (możesz wziąć gotowe przyprawy do pilawu). Część ziaren kolendry mielimy w moździerzu, aby ujawniły swój aromat.

6. Dodaj 6-7 ząbków czosnku bezpośrednio w łusce (nieobrane). Aby później wygodniej było usunąć czosnek z gotowego pilawu, możesz włożyć całą nieobraną główkę czosnku do pilawu, usuwając tylko górną warstwę łuski. Uwielbiam smak pieczonego czosnku, więc zostawiam czosnek i dodaję goździki.

7. Smażyć wszystko razem z przyprawami i czosnkiem przez kolejne 2 minuty. Przyprawy podczas smażenia stają się jeszcze bardziej aromatyczne. Zapach jest po prostu oszałamiający!

8. Do naszego pilawu dodajemy surowy makaron. Spirale, piana, muszle lub rogi dobrze nadają się do tego dania. Napełnij wodą, aby całkowicie przykryła makaron.

9. Dusić wszystko razem, aż makaron będzie ugotowany (zwykle 7-10 minut). Dobrze wymieszaj pilaw i podawaj.

podając pilaw z makaronu na talerzu, najpierw ułóż makaron ze zjeżdżalnią z warzywami i ostrożnie ułóż kawałki kurczaka na środku makaronu. Taki pilaw najlepiej podawać ze świeżymi warzywami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy