skład / składniki
metoda gotowania
1. Bierzemy dowolną część kurczaka (mam udka z kurczaka) i oddzielamy mięso od kości. Odetnij nadmiar skóry. Pokrój miąższ na małe kawałki tego samego rozmiaru.
2. Smaż kawałki kurczaka na oleju roślinnym i wyjmij je na talerz.
3. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Smażyć cebulę na oleju pozostałym z kurczaka.
4. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi. Wysyłamy smażyć razem z cebulą.
5. Gdy warzywa staną się złote, wracamy do nich smażone kawałki kurczaka. Dodaj przyprawy. Mam to Zira, kurkuma, kolendra i trochę pieprzu (możesz wziąć gotowe przyprawy do pilawu). Część ziaren kolendry mielimy w moździerzu, aby ujawniły swój aromat.
6. Dodaj 6-7 ząbków czosnku bezpośrednio w łusce (nieobrane). Aby później wygodniej było usunąć czosnek z gotowego pilawu, możesz włożyć całą nieobraną główkę czosnku do pilawu, usuwając tylko górną warstwę łuski. Uwielbiam smak pieczonego czosnku, więc zostawiam czosnek i dodaję goździki.
7. Smażyć wszystko razem z przyprawami i czosnkiem przez kolejne 2 minuty. Przyprawy podczas smażenia stają się jeszcze bardziej aromatyczne. Zapach jest po prostu oszałamiający!
8. Do naszego pilawu dodajemy surowy makaron. Spirale, piana, muszle lub rogi dobrze nadają się do tego dania. Napełnij wodą, aby całkowicie przykryła makaron.
9. Dusić wszystko razem, aż makaron będzie ugotowany (zwykle 7-10 minut). Dobrze wymieszaj pilaw i podawaj.
podając pilaw z makaronu na talerzu, najpierw ułóż makaron ze zjeżdżalnią z warzywami i ostrożnie ułóż kawałki kurczaka na środku makaronu. Taki pilaw najlepiej podawać ze świeżymi warzywami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g