Kremowa zupa z czerwonej soczewicy

Lekki, bogaty, delikatny, o aksamitnym smaku! Kremowa zupa z czerwonej soczewicy jest pożywna i gęsta. To danie należy do kuchni tureckiej. Taka zupa nie pozostawi nikogo obojętnym. Dzieci szczególnie pokochają jego jasny kolor!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 61 % 11 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kremową zupę z czerwonej soczewicy? Przygotuj do tego niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Warzywa: cebulę, marchewkę, ziemniaki i czosnek obrać i spłukać pod bieżącą wodą. Opłucz soczewicę kilka razy w zimnej wodzie. Następnie spuść całą wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię. Pokrój cebulę i marchewkę i smaż je przez kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i koncentrat pomidorowy na patelnię. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 2-4 minuty. Możesz pokroić warzywa o dowolnej wielkości, ponieważ wtedy zmielimy wszystko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Osobno w rondlu zagotuj wodę i dodaj do niej smażone warzywa. Następnie dodaj umytą soczewicę. Gotuj zupę na małym ogniu przez 15-20 minut. Skoncentruj się na miękkości ziemniaków i czasie gotowania soczewicy (spójrz na opakowanie). Pod koniec gotowania dodaj sól i przyprawy do zupy. Jako przyprawę używam mielonego czarnego pieprzu, kolendry i suszonych ziół, takich jak mięta i bazylia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś zupę do stacjonarnego blendera, dodaj czosnek i zmiksuj wszystko na puree. Pozostaw trochę bulionu osobno. jest to konieczne, aby można było regulować gęstość zupy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż kremową zupę do garnka i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Kremowa zupa z czerwonej soczewicy jest gotowa!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj do tego ostry sos. Roztop masło i wymieszaj z papryką i zmieloną czerwoną papryką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej zupę do talerzy, polej trochę sokiem z cytryny i dodaj trochę gorącego sosu! Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy