kompot z derenia na zimę

przytulne spotkania przy filiżance zdrowego napoju są zapewnione! Nigdy nie przygotowałeś kompotu z derenia na zimę? Nie jest za późno, bo teraz jest sezon na tę cierpko-kwaśną jagodę. To ona nadaje kompotowi niepowtarzalny smak. To ona nadaje mu taki rubinowy kolor. I wreszcie, to ona nasyca napój koktajlem witaminowym, wzmacniając naszą odporność w zimie. Kompot z derenia jest przyjemny i przydatny nie tylko na zimno, przypominając o ciepłym lecie. Szykownie ugasi pragnienie w sezonie upałów.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
41 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jagody - wszystkie są nasze, więc zacznijmy od nich. Jeśli wziąłeś je z gałązkami, owiń je i posortuj – przede wszystkim pod kątem obecności zgniłych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po usunięciu gałązek i gruzu umyj jagodę. Odbywa się to na kilka sposobów – rób to, co jest dla Ciebie wygodne. Możesz to zrobić w durszlaku. I kilka razy wlałem wodę do miski z jagodami. Za pierwszym razem pojawiły się niewidzialne śmieci, a za drugim spuściłem czystą wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Musimy przygotować słoiki i pokrywki – sterylizujemy je w wygodny sposób i pozwalamy im wyschnąć, jeśli to możliwe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj wodę równolegle. Jeśli słoiki i pokrywki są gotowe, ostrożnie ułóż w nich przygotowaną jagodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Miałem trzy puszki – jedną o pojemności 1.5 L, a dwie o pojemności 0.9. W pierwszym włożyłem 200 g jagód, a w pozostałych dwóch – 100 g.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy woda się zagotuje, zalej ją jagodą. Po przykryciu pokrywkami odstawimy, aż woda ostygnie (u mnie po 20 minutach ostygła).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wodę do rondla, dodaj połowę cukru. Niech się rozpuści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie zagotuj wodę z cukrem i po raz drugi wlej jagody. Przykryj pokrywką i ponownie poczekaj na ochłodzenie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zrób to jeszcze raz, dodając drugą część cukru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sól po raz ostatni i po ugotowaniu wlej jagody do szyi. Zwiń i odwróć pokrywki. Możesz owinąć je ciepłym kocem , co zrobiłem-stałem całą noc, a rano byłem zadowolony z eleganckiego jasnego koloru.

i więcej porad
nie martw się, jeśli kompot jest prawie bezbarwny podczas wirowania – wkrótce zobaczysz, jak nasyca się jasnym Rubinowym kolorem. Nawiasem mówiąc, kolor i nasycenie zależą od liczby rok, który umieścisz na słoiku.
możesz zmieniać ilość zarówno cukru, jak i jagód.
jeśli chcesz urozmaicić, Zamknij kompot z derenia, dodając do niego różne owoce i jagody.
możesz zwinąć kompot na inne sposoby-na przykład zalewając wrzącym syropem lub po sterylizacji puszek z płynem kompotowym.
wskazane jest przyjmowanie dojrzałych, ale nie dojrzałych owoców, ponieważ te ostatnie szybko rozpadają się po zalaniu wrzącą wodą.
Kości derenia nie muszą być usuwane, ponieważ Proces jest złożony.
i o okresie przydatności do spożycia takiego derenia na zimę-jest przechowywany nie dłużej niż 1 rok, więc zamknij go, aby mieć czas na cieszenie się tym pięknem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dereń - 44   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy