skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jagody - wszystkie są nasze, więc zacznijmy od nich. Jeśli wziąłeś je z gałązkami, owiń je i posortuj – przede wszystkim pod kątem obecności zgniłych.
Krok 2:
Po usunięciu gałązek i gruzu umyj jagodę. Odbywa się to na kilka sposobów – rób to, co jest dla Ciebie wygodne. Możesz to zrobić w durszlaku. I kilka razy wlałem wodę do miski z jagodami. Za pierwszym razem pojawiły się niewidzialne śmieci, a za drugim spuściłem czystą wodę.
Krok 3:
Musimy przygotować słoiki i pokrywki – sterylizujemy je w wygodny sposób i pozwalamy im wyschnąć, jeśli to możliwe.
Krok 4:
Gotuj wodę równolegle. Jeśli słoiki i pokrywki są gotowe, ostrożnie ułóż w nich przygotowaną jagodę.
Krok 5:
Miałem trzy puszki – jedną o pojemności 1.5 L, a dwie o pojemności 0.9. W pierwszym włożyłem 200 g jagód, a w pozostałych dwóch – 100 g.
Krok 6:
Gdy woda się zagotuje, zalej ją jagodą. Po przykryciu pokrywkami odstawimy, aż woda ostygnie (u mnie po 20 minutach ostygła).
Krok 7:
Wlej wodę do rondla, dodaj połowę cukru. Niech się rozpuści.
Krok 8:
Ponownie zagotuj wodę z cukrem i po raz drugi wlej jagody. Przykryj pokrywką i ponownie poczekaj na ochłodzenie.
Krok 9:
Zrób to jeszcze raz, dodając drugą część cukru.
Krok 10:
Sól po raz ostatni i po ugotowaniu wlej jagody do szyi. Zwiń i odwróć pokrywki. Możesz owinąć je ciepłym kocem , co zrobiłem-stałem całą noc, a rano byłem zadowolony z eleganckiego jasnego koloru.
i więcej porad
nie martw się, jeśli kompot jest prawie bezbarwny podczas wirowania – wkrótce zobaczysz, jak nasyca się jasnym Rubinowym kolorem. Nawiasem mówiąc, kolor i nasycenie zależą od liczby rok, który umieścisz na słoiku.
możesz zmieniać ilość zarówno cukru, jak i jagód.
jeśli chcesz urozmaicić, Zamknij kompot z derenia, dodając do niego różne owoce i jagody.
możesz zwinąć kompot na inne sposoby-na przykład zalewając wrzącym syropem lub po sterylizacji puszek z płynem kompotowym.
wskazane jest przyjmowanie dojrzałych, ale nie dojrzałych owoców, ponieważ te ostatnie szybko rozpadają się po zalaniu wrzącą wodą.
Kości derenia nie muszą być usuwane, ponieważ Proces jest złożony.
i o okresie przydatności do spożycia takiego derenia na zimę-jest przechowywany nie dłużej niż 1 rok, więc zamknij go, aby mieć czas na cieszenie się tym pięknem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dereń - 44 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g