pita ze szprotami

pyszna przekąska na świąteczny stół! Spróbuj! Pita ze szprotami to proste danie, ale w gotowaniu czasami zdarza się, że wszystko, co proste, staje się genialne. Ta przekąska jest dokładnie tą samą okazją! Pyszne połączenie składników okazuje się satysfakcjonujące,a gotowanie jest łatwe. Jeśli nagle z jakiegoś powodu nie chcesz używać majonezu, dressing można zrobić z jogurtu naturalnego bez wypełniaczy, dodając do niego łyżeczkę musztardy i jeden ząbek czosnku. To będzie bardziej dietetyczne.
TaniaSiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 40 % 17 g
węglowodany 38 % 16 g
237 kcal
IG: 19 / 63 / 19

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

taka przekąska jest idealna na piknik, przygotowanie jest szybkie i proste, a składniki są dostępne. Na świątecznym stole bułki pita również będą wyglądać przyzwoicie.

1. Moje marchewki gotujemy do całkowitego ugotowania. Ostudzić, oczyścić i zetrzeć na grubej tarce. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę.

2. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Słona woda nie wpłynie na smak, ale czyszczenie gotowanych w niej jaj jest znacznie łatwiejsze i łatwiejsze. Następnie schłodzić jajka w misce z zimną wodą, obrać ze skorupy, zetrzeć na grubej tarce.

3. Otwieramy słoik szprotami, spuszczamy olej. Jeśli tego nie zrobisz, nadzienie będzie zbyt rzadkie i nadmiernie tłuste. Połamane ryby ugniatamy widelcem, a całe można zostawić.

4. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, włóż do małej miski. Tutaj dodajemy majonez, mieszamy. Tankowanie jest gotowe.

5. Wlej ryż do miski, zalej zimną wodą, wymieszaj, a następnie spuść wodę. W ten sposób myjemy płatki 2 razy. Następnie przenosimy ryż do małego rondla lub rondla, napełniamy czystą zimną wodą w stosunku 1: 1,5 (na 70 gramów ryżu potrzeba około 100 ml wody) i gotujemy do miękkości.

6. Kładziemy jeden chleb pita na powierzchni roboczej, smarujemy dressingiem (bierzemy połowę porcji), kładziemy Pasek posiekanej cebuli na krawędzi, na wierzchu całe lub posiekane szproty. Za nimi warstwa ryżu, jajek i gotowanej marchewki. Całe to piękno pokrywamy drugim chlebem pita, lekko dociskamy rękami, smarujemy pozostałą częścią sosu.

7. Bardzo ostrożnie zwijamy chleb pita w rolkę, nie można go mocno naciskać, aby nadzienie nie wyciekło. Gotową rolkę pakujemy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na pół godziny, możesz dłużej, jeśli pozwala na to czas.

8. Po upływie określonego czasu wyjmujemy rolkę z opakowania i podajemy. Lepiej pokroić taką bułkę ukośnie, więc przekąska wygląda jeszcze piękniej i bardziej apetycznie.

jedz z przyjemnością, traktuj rodzinę i przyjaciół. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy