skład / składniki
metoda gotowania
taka przekąska jest idealna na piknik, przygotowanie jest szybkie i proste, a składniki są dostępne. Na świątecznym stole bułki pita również będą wyglądać przyzwoicie.
1. Moje marchewki gotujemy do całkowitego ugotowania. Ostudzić, oczyścić i zetrzeć na grubej tarce. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę.
2. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Słona woda nie wpłynie na smak, ale czyszczenie gotowanych w niej jaj jest znacznie łatwiejsze i łatwiejsze. Następnie schłodzić jajka w misce z zimną wodą, obrać ze skorupy, zetrzeć na grubej tarce.
3. Otwieramy słoik szprotami, spuszczamy olej. Jeśli tego nie zrobisz, nadzienie będzie zbyt rzadkie i nadmiernie tłuste. Połamane ryby ugniatamy widelcem, a całe można zostawić.
4. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, włóż do małej miski. Tutaj dodajemy majonez, mieszamy. Tankowanie jest gotowe.
5. Wlej ryż do miski, zalej zimną wodą, wymieszaj, a następnie spuść wodę. W ten sposób myjemy płatki 2 razy. Następnie przenosimy ryż do małego rondla lub rondla, napełniamy czystą zimną wodą w stosunku 1: 1,5 (na 70 gramów ryżu potrzeba około 100 ml wody) i gotujemy do miękkości.
6. Kładziemy jeden chleb pita na powierzchni roboczej, smarujemy dressingiem (bierzemy połowę porcji), kładziemy Pasek posiekanej cebuli na krawędzi, na wierzchu całe lub posiekane szproty. Za nimi warstwa ryżu, jajek i gotowanej marchewki. Całe to piękno pokrywamy drugim chlebem pita, lekko dociskamy rękami, smarujemy pozostałą częścią sosu.
7. Bardzo ostrożnie zwijamy chleb pita w rolkę, nie można go mocno naciskać, aby nadzienie nie wyciekło. Gotową rolkę pakujemy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na pół godziny, możesz dłużej, jeśli pozwala na to czas.
8. Po upływie określonego czasu wyjmujemy rolkę z opakowania i podajemy. Lepiej pokroić taką bułkę ukośnie, więc przekąska wygląda jeszcze piękniej i bardziej apetycznie.
jedz z przyjemnością, traktuj rodzinę i przyjaciół. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szproty - 363 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g