skład / składniki
metoda gotowania
Muhalabiyya to turecki budyń na bazie mleka. To danie ma delikatną konsystencję, którą nadaje mu nieodłączny składnik tego kulinarnego przepisu-mąka ryżowa.
proponuję zrobić muhalabię z niewielkimi zmianami - zamiast skrobi kukurydzianej używamy tańszego-ziemniaka. A na syropie miodowym proponuję posypać mielonym cynamonem. Dla mnie połączenie miodu i cynamonu to najbardziej subtelny smak Orientu.
dobrze wymieszaj skrobię i mąkę ryżową w pół szklanki zimnego mleka, aż wszystkie grudki się rozpuszczą .
resztę mleka zagotuj na dużej patelni o grubych ściankach. Ciągle mieszając, wlej cukier i mąkę do mleka. Dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj, aż mieszanina, około 20 minut. Przez cały ten czas budyń musi być stale mieszany, ale w żadnym wypadku nie należy dotykać dna patelni, w przeciwnym razie, jeśli budyń jest lekko spalony, zepsujesz smak całego dania.
wlej 1 łyżkę syropu pomarańczowego i gotuj jeszcze przez kilka minut. Nie zapomnij mieszać.
formy budyniowe polewamy lodowatą wodą i wlewamy do nich gotowy budyń. Wkładamy do lodówki, aż całkowicie ostygnie.
gdy budyń ostygnie, przygotuj syrop: w małym rondlu zagotuj miód zmieszany z 0,5 szklanki wody. Ciągle mieszając dodaj pozostały syrop pomarańczowy. Zdejmij z ognia i ostudź.
przed podaniem polej budyń syropem miodowym i posyp orzechami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g