Muhallebi turecki deser

bardzo smaczne danie, które na pewno pokochasz!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 72 % 28 g
201 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

Muhalabiyya to turecki budyń na bazie mleka. To danie ma delikatną konsystencję, którą nadaje mu nieodłączny składnik tego kulinarnego przepisu-mąka ryżowa.
proponuję zrobić muhalabię z niewielkimi zmianami - zamiast skrobi kukurydzianej używamy tańszego-ziemniaka. A na syropie miodowym proponuję posypać mielonym cynamonem. Dla mnie połączenie miodu i cynamonu to najbardziej subtelny smak Orientu.
dobrze wymieszaj skrobię i mąkę ryżową w pół szklanki zimnego mleka, aż wszystkie grudki się rozpuszczą .
resztę mleka zagotuj na dużej patelni o grubych ściankach. Ciągle mieszając, wlej cukier i mąkę do mleka. Dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj, aż mieszanina, około 20 minut. Przez cały ten czas budyń musi być stale mieszany, ale w żadnym wypadku nie należy dotykać dna patelni, w przeciwnym razie, jeśli budyń jest lekko spalony, zepsujesz smak całego dania.
wlej 1 łyżkę syropu pomarańczowego i gotuj jeszcze przez kilka minut. Nie zapomnij mieszać.
formy budyniowe polewamy lodowatą wodą i wlewamy do nich gotowy budyń. Wkładamy do lodówki, aż całkowicie ostygnie.
gdy budyń ostygnie, przygotuj syrop: w małym rondlu zagotuj miód zmieszany z 0,5 szklanki wody. Ciągle mieszając dodaj pozostały syrop pomarańczowy. Zdejmij z ognia i ostudź.
przed podaniem polej budyń syropem miodowym i posyp orzechami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy