skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do sochiva. Zestaw jest prosty. Są to pszenica, mak, rodzynki bez pestek, orzechy włoskie, miód. W razie potrzeby i smaku ilość składników można zmienić, a ponadto można coś dodać, na przykład więcej suszonych owoców lub owoców.
Krok 2:
Pszenica musi być przygotowana z wyprzedzeniem. Dokładnie spłucz ziarno kilka razy, aż woda stanie się przezroczysta. Napełnij go zimną czystą wodą, aby całkowicie przykrył pszenicę i pozostaw na noc. Jeśli czas na to nie pozwala, musisz namoczyć pszenicę przez co najmniej kilka godzin.
Krok 3:
Rano spuszczamy wodę, ponownie myjemy pszenicę i napełniamy świeżą partią wody. Lepiej jest gotować pszenicę w rondlu z grubym dnem, ponieważ ta kasza jest gotowana przez bardzo długi czas. Woda powinna być trzykrotnie większa niż ziarno. Dodaj szczyptę soli do garnka z pszenicą. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego, przykryj patelnię szczelnie pokrywką i gotuj pszenicę przez około dwie godziny.
Krok 4:
Podczas gdy pszenica jest gotowana, przygotujmy dodatki do sochiva. Mak spożywczy musi być dobrze spłukany i gotowany na parze. Aby to zrobić, włóż go do rondla i napełnij wodą, umieść na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, wyłącz ogień. Przykryj patelnię pokrywką i odstaw na pół godziny. Następnie spuść wodę, zmiel mak pchnięciem lub blenderem.
Krok 5:
Rodzynki są również dokładnie umyte, zalane wrzącą wodą i pozostawione na 20 minut do pęcznienia.
Krok 6:
Umyj orzechy włoskie, w kuchence mikrofalowej lub na kuchence na suchej patelni, wysusz je. Zmiel za pomocą wałka do ciasta lub blendera do pożądanego rozmiaru.
Krok 7:
Gdy pszenica jest ugotowana, w rondlu powinna pozostać trochę płynu, nie trzeba jej spuszczać. Niech pszenica trochę ostygnie.
Krok 8:
Dodaj do niego ugotowany mak, rodzynki, orzechy włoskie i miód. Wszystko dobrze wymieszaj. Aby poprawić smak, możesz dodać szczyptę soli.
Krok 9:
Gotowe, podawaj danie na świąteczny stół. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Miód - 400 kcal / 100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g