soczyście na Boże Narodzenie z pszenicy

pyszne i zdrowe świąteczne tradycyjne rosyjskie danie! Sochivo, lub jak to się nazywa u zwykłych ludzi kutia, to słodka owsianka z pszenicy lub innych zbóż, przygotowana z dodatkiem rodzynek, maku, orzechów włoskich i miodu. To tradycyjne rosyjskie danie przygotowywane jest w naszym kraju od czasów starożytnych do prawosławnych świąt Bożego Narodzenia, przed chrztem i Starym Nowym Rokiem. Do stołu to danie podawano wcześniej z napojem z suszonych owoców zwanym uzvar. Teraz to danie nie jest często przygotowywane na święta Bożego Narodzenia, ale w niektórych rodzinach takie tradycje są nadal zachowane.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 11 g
tłuszcze 22 % 18 g
węglowodany 65 % 53 g
417 kcal
IG: 6 / 24 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do sochiva. Zestaw jest prosty. Są to pszenica, mak, rodzynki bez pestek, orzechy włoskie, miód. W razie potrzeby i smaku ilość składników można zmienić, a ponadto można coś dodać, na przykład więcej suszonych owoców lub owoców.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pszenica musi być przygotowana z wyprzedzeniem. Dokładnie spłucz ziarno kilka razy, aż woda stanie się przezroczysta. Napełnij go zimną czystą wodą, aby całkowicie przykrył pszenicę i pozostaw na noc. Jeśli czas na to nie pozwala, musisz namoczyć pszenicę przez co najmniej kilka godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rano spuszczamy wodę, ponownie myjemy pszenicę i napełniamy świeżą partią wody. Lepiej jest gotować pszenicę w rondlu z grubym dnem, ponieważ ta kasza jest gotowana przez bardzo długi czas. Woda powinna być trzykrotnie większa niż ziarno. Dodaj szczyptę soli do garnka z pszenicą. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego, przykryj patelnię szczelnie pokrywką i gotuj pszenicę przez około dwie godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy pszenica jest gotowana, przygotujmy dodatki do sochiva. Mak spożywczy musi być dobrze spłukany i gotowany na parze. Aby to zrobić, włóż go do rondla i napełnij wodą, umieść na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, wyłącz ogień. Przykryj patelnię pokrywką i odstaw na pół godziny. Następnie spuść wodę, zmiel mak pchnięciem lub blenderem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rodzynki są również dokładnie umyte, zalane wrzącą wodą i pozostawione na 20 minut do pęcznienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj orzechy włoskie, w kuchence mikrofalowej lub na kuchence na suchej patelni, wysusz je. Zmiel za pomocą wałka do ciasta lub blendera do pożądanego rozmiaru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy pszenica jest ugotowana, w rondlu powinna pozostać trochę płynu, nie trzeba jej spuszczać. Niech pszenica trochę ostygnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj do niego ugotowany mak, rodzynki, orzechy włoskie i miód. Wszystko dobrze wymieszaj. Aby poprawić smak, możesz dodać szczyptę soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe, podawaj danie na świąteczny stół. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal / 100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy