marynata z kapustą

pyszna, obfita, pożywna, bogata zupa! Zupa jest integralną częścią menu na każdy dzień. Istnieje wiele ciekawych przepisów: zupy mięsne, warzywne, możesz wybrać dowolny smak. Marynata z kapustą okazuje się obfita i bogata w smak.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 33 % 6 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Przygotuj składniki. Marynatę można gotować na bulionie mięsnym, mięso do przygotowania bulionu można użyć dowolnego, w zależności od preferencji smakowych i pożądanej kaloryczności gotowego dania: wieprzowiny, wołowiny lub kurczaka. W pierwszym przypadku zupa będzie bardziej kaloryczna, ale bogata i pożywna. To danie jest idealne do menu dla osób zaangażowanych w ciężką pracę fizyczną i wykonujących prace uliczne. Z kurczakiem bulion będzie lżejszy i bardziej dietetyczny, więc taka marynata nadaje się do menu kobiet, które podążają za swoją figurą, ale w tym przypadku musisz zmniejszyć ilość ziemniaków w naczyniu. Mięso myjemy, wkładamy do rondla, napełniamy czystą zimną wodą, podpalamy, gdy bulion się zagotuje, usuwamy pianę utworzoną na powierzchni. Dodaj sól do smaku. Podczas gotowania mięsa przygotujemy warzywa do zupy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę lub paski. Umyj marchewki, obierz i pokrój w cienkie paski lub małe kostki. Obierz cebulę i pokrój w pióra. Obieramy białą kapustę z górnych suchych liści i siekamy w cienkie paski. Ogórki solone (kiszone) kroimy w cienkie kostki lub kostki. Jeśli skórka ogórków wydaje się twarda, można ją usunąć i pokroić w miąższ. Wlej olej roślinny na patelnię, pozostaw marchewki z cebulą na patelni, aby marchewki stały się miękkie. Najpierw włóż białą kapustę do garnka z mięsem. Po pięciu minutach wysyłamy ziemniaki na patelnię. Gotuj warzywa przez 10 minut. Włóż smażoną marchewkę i cebulę do rondla. Po pięciu minutach dodaj pikle, solankę i przyprawy do smaku. Jeśli zupa jest gotowana z wieprzowiną lub wołowiną, musisz dodać liść laurowy i ziarna pieprzu, aby poprawić smak bulionu. Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Wyłącz ogień. Pozwól marynacie zaparzyć się pod pokrywką i podawaj ze śmietaną i świeżymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy