ciasto miodowe w kąpieli wodnej

domowe ciasto miodowe na każdą uroczystość! Ciasto miodowe jest jednym z najsmaczniejszych i najdelikatniejszych. Ciasta miodowe są doskonale nasączone śmietaną i po prostu rozpływają się w ustach.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 65 % 40 g
338 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Włóż masło, miód i cukier do przestronnej metalowej miski lub rondla. Umieść wszystko w łaźni wodnej. Poczekaj, aż wszystko się stopi, a masa stanie się jednorodna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sodę do masy i aktywnie mieszaj. Masa będzie się mocno pienić i zwiększać objętość. Gotuj, aż kolor będzie karmelizowany. Następnie usuń masę i pozwól jej nieco ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie włóż jajka do masy i stopniowo dodając mąkę, zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować nieco więcej lub mniej niż wskazano. Podczas interwencji obserwuj konsystencję ciasta. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, że będzie się wydawać, że trzeba dodać trochę więcej mąki. Ale tutaj warto się zatrzymać. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin. Ostygnie i zabierze całą mąkę. I przestanie przyklejać się do rąk.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj gotowe ciasto i wytnij z niego ciasta o wymaganej średnicy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń nadmiar ciasta. I przebij same ciasta widelcem na całym obwodzie. Jest to konieczne, aby bąbelki nie pojawiały się na ciastach podczas pieczenia. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 4-6 minut. Ciasta pieczą się bardzo szybko, więc nie oddalaj się od piekarnika. Schłodzić gotowe ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby przygotować krem, połącz tłustą śmietanę (o zawartości tłuszczu co najmniej 25%) i ubij wszystko w puszysty, stabilny krem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasta miodowe obficie ułóż śmietaną i złóż ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wierzch i boki ciasta posmaruj równie obficie kremem i wstaw do lodówki do namoczenia. Gotowe ciasto można posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową. I możesz upiec resztki ciasta. Następnie zmiel je na okruchy i posyp nimi całe ciasto. Spójrz na swoją uroczystą okazję. Miłego picia herbaty!

co może być smaczniejszego niż ciasto zrobione w domu. Ciasto miodowe nadaje się na każdą uroczystość. Oczywiście będziesz musiał majstrować przy jego przygotowaniu , ale wynik z pewnością cię zadowoli. W razie potrzeby jego nadzienie można urozmaicić, dodając między warstwami suszonych śliwek lub orzechów włoskich.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy