skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Włóż masło, miód i cukier do przestronnej metalowej miski lub rondla. Umieść wszystko w łaźni wodnej. Poczekaj, aż wszystko się stopi, a masa stanie się jednorodna.
Krok 2:
Dodaj sodę do masy i aktywnie mieszaj. Masa będzie się mocno pienić i zwiększać objętość. Gotuj, aż kolor będzie karmelizowany. Następnie usuń masę i pozwól jej nieco ostygnąć.
Krok 3:
Następnie włóż jajka do masy i stopniowo dodając mąkę, zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować nieco więcej lub mniej niż wskazano. Podczas interwencji obserwuj konsystencję ciasta. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, że będzie się wydawać, że trzeba dodać trochę więcej mąki. Ale tutaj warto się zatrzymać. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin. Ostygnie i zabierze całą mąkę. I przestanie przyklejać się do rąk.
Krok 4:
Rozwałkuj gotowe ciasto i wytnij z niego ciasta o wymaganej średnicy.
Krok 5:
Usuń nadmiar ciasta. I przebij same ciasta widelcem na całym obwodzie. Jest to konieczne, aby bąbelki nie pojawiały się na ciastach podczas pieczenia. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 4-6 minut. Ciasta pieczą się bardzo szybko, więc nie oddalaj się od piekarnika. Schłodzić gotowe ciasta.
Krok 6:
Aby przygotować krem, połącz tłustą śmietanę (o zawartości tłuszczu co najmniej 25%) i ubij wszystko w puszysty, stabilny krem.
Krok 7:
Ciasta miodowe obficie ułóż śmietaną i złóż ciasto.
Krok 8:
Wierzch i boki ciasta posmaruj równie obficie kremem i wstaw do lodówki do namoczenia. Gotowe ciasto można posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową. I możesz upiec resztki ciasta. Następnie zmiel je na okruchy i posyp nimi całe ciasto. Spójrz na swoją uroczystą okazję. Miłego picia herbaty!
co może być smaczniejszego niż ciasto zrobione w domu. Ciasto miodowe nadaje się na każdą uroczystość. Oczywiście będziesz musiał majstrować przy jego przygotowaniu , ale wynik z pewnością cię zadowoli. W razie potrzeby jego nadzienie można urozmaicić, dodając między warstwami suszonych śliwek lub orzechów włoskich.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g