pierogi w doniczkach z grzybami

Zaskocz rodzinę cudownym daniem na obiad! Gotuj z przyjemnością! Pierogi w mojej rodzinie są kochane przez wszystkich. Wydaje się, że jest to zwykłe danie dla wszystkich... Ale wiesz, a pierogi mogą cię zaskoczyć! Jak? I bardzo proste-upiecz je w sosie grzybowym!
ŚwiatłoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 35 % 12 g
węglowodany 35 % 12 g
204 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

pierwszą rzeczą do zrobienia jest mięso mielone:
- myjemy mięso, kroimy na kawałki;
- zmiel przygotowane mięso i smalec za pomocą maszynki do mięsa;
- obierz cebulę, posiekaj na kleik (Blender, maszynka do mięsa lub tarka pomagają);
- dodaj sól, pieprz i pokruszony lód do powstałego mięsa mielonego, wymieszaj.

teraz Operacja SOS:
- myj grzyby, pozwól im trochę wyschnąć, pokrój na talerze;
- obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, wyślij na patelnię, wlej olej roślinny;
- podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, następnie dodaj grzyby i smaż przez kolejne 5 minut;
- wlej śmietanę na patelnię, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 4-5 minut.

przyszła kolej na test:
- przesiej mąkę do miski, rozbij jajko, dodaj sól i olej roślinny, wlej wodę;
- zagniatamy ciasto, które nie przykleja się do rąk;
- pozwól mu odpocząć przez 20-30 minut.

pierogi formujemy za pomocą pierogów lub ręcznie. Gotuj je w osolonej wrzącej wodzie przez 5 minut. Usuń gotowe pierogi łyżką cedzakową i przenieś do doniczek.

napełnij garnki sosem grzybowym, posyp drobno posiekanymi ziołami, startym serem. Ustawiamy garnki w piekarniku, pieczemy pierogi w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.

ser topi się w tym czasie, pierogi wypełnią cały dom zapachem, a krewni bez większego zaproszenia podciągną się do kuchni.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy