skład / składniki
metoda gotowania
pierwszą rzeczą do zrobienia jest mięso mielone:
- myjemy mięso, kroimy na kawałki;
- zmiel przygotowane mięso i smalec za pomocą maszynki do mięsa;
- obierz cebulę, posiekaj na kleik (Blender, maszynka do mięsa lub tarka pomagają);
- dodaj sól, pieprz i pokruszony lód do powstałego mięsa mielonego, wymieszaj.
teraz Operacja SOS:
- myj grzyby, pozwól im trochę wyschnąć, pokrój na talerze;
- obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, wyślij na patelnię, wlej olej roślinny;
- podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, następnie dodaj grzyby i smaż przez kolejne 5 minut;
- wlej śmietanę na patelnię, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 4-5 minut.
przyszła kolej na test:
- przesiej mąkę do miski, rozbij jajko, dodaj sól i olej roślinny, wlej wodę;
- zagniatamy ciasto, które nie przykleja się do rąk;
- pozwól mu odpocząć przez 20-30 minut.
pierogi formujemy za pomocą pierogów lub ręcznie. Gotuj je w osolonej wrzącej wodzie przez 5 minut. Usuń gotowe pierogi łyżką cedzakową i przenieś do doniczek.
napełnij garnki sosem grzybowym, posyp drobno posiekanymi ziołami, startym serem. Ustawiamy garnki w piekarniku, pieczemy pierogi w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
ser topi się w tym czasie, pierogi wypełnią cały dom zapachem, a krewni bez większego zaproszenia podciągną się do kuchni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g