skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kawior z cukinii z majonezem? Przygotuj wszystkie składniki. Weź dowolną cukinię: dowolny kolor, kształt i rozmiar. Możesz wziąć dowolny sprawdzony majonez, ale nadal jest lepszy niż domowy, własny preparat. Podobnie jak koncentrat pomidorowy - można go zastąpić pokruszonymi pomidorami o określonej wadze.
Krok 2:
Umyj cukinię, obierz skórkę, usuń nasiona z dużych owoców. Cukinię pokrój losowo na średniej wielkości kawałki. Włóż pokrojoną cukinię do rondla z grubym dnem - w takim naczyniu kawior nie przypali się po ugotowaniu.
Krok 3:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać cebulę do cukinii, wymieszać.
Krok 4:
Podsmaż cukinię z cebulą z dodatkiem oleju przez około 10-15 minut na złoty kolor. Mieszaj, aby się nie przypaliły. Zorientuj się w czasie na kuchence i naczyniach, może to zająć więcej lub mniej minut.
Krok 5:
Posiekaj prażoną cukinię i cebulę, aż będzie gładka. Blender zanurzeniowy najlepiej poradzi sobie z tym zadaniem, ale możesz również przepuścić warzywa przez maszynę do mięsa.
Krok 6:
Ponownie włóż posiekane warzywa do ognia, zagotuj. Dodaj majonez. W tym przepisie to majonez nadaje gotowemu kawiorowi przyjemny oryginalny smak, a ponadto działa również jako środek konserwujący.
Krok 7:
Dodaj koncentrat pomidorowy. Możesz użyć zarówno kupionej w sklepie pasty pomidorowej, jak i po prostu posiekać pomidory i dodać je do kawioru zamiast pasty pomidorowej. Gotuj kawior z cukinii na małym ogniu przez około 1 godzinę, ciągle mieszając, aby zapobiec przypaleniu kawioru. Skoncentruj się na cechach swojego pieca.
Krok 8:
Dodaj wszystkie pozostałe składniki: sól, cukier, ocet i, w razie potrzeby, czosnek przepuszczony przez prasę (dostosuj ilość do swojego gustu lub możesz się bez niego obejść). Doprowadzić masę do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 2-3 godziny do pożądanej gęstości kawioru. Nie przykrywaj kawioru pokrywką-ciecz powinna odparować, a kawior gęstnieje i ciemnieje.
Krok 9:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Po prostu wkładam słoiki z odrobiną wody do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale można je również wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu trzymać nad parą lub zalać wrzącą wodą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5-10 minut. Rozłóż kawior w słoikach i szczelnie zamknij pokrywkami lub zwiń. Nie wymaga sterylizacji!
Krok 10:
Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g