kawior z cukinii z majonezem i koncentratem pomidorowym na zimę

ze zwykłych produktów, smaczne i proste, bez sterylizacji! Kawior z cukinii z majonezem i koncentratem pomidorowym na zimę smakuje bardzo podobnie do sklepu, który wszyscy tak bardzo lubią! Warzywa są duszone przez długi czas na małym ogniu, stają się bardzo delikatne. Po prostu napełnij słoiki gorącym kawiorem i zwiń!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 57 % 8 g
76 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawior z cukinii z majonezem? Przygotuj wszystkie składniki. Weź dowolną cukinię: dowolny kolor, kształt i rozmiar. Możesz wziąć dowolny sprawdzony majonez, ale nadal jest lepszy niż domowy, własny preparat. Podobnie jak koncentrat pomidorowy - można go zastąpić pokruszonymi pomidorami o określonej wadze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię, obierz skórkę, usuń nasiona z dużych owoców. Cukinię pokrój losowo na średniej wielkości kawałki. Włóż pokrojoną cukinię do rondla z grubym dnem - w takim naczyniu kawior nie przypali się po ugotowaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać cebulę do cukinii, wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cukinię z cebulą z dodatkiem oleju przez około 10-15 minut na złoty kolor. Mieszaj, aby się nie przypaliły. Zorientuj się w czasie na kuchence i naczyniach, może to zająć więcej lub mniej minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj prażoną cukinię i cebulę, aż będzie gładka. Blender zanurzeniowy najlepiej poradzi sobie z tym zadaniem, ale możesz również przepuścić warzywa przez maszynę do mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie włóż posiekane warzywa do ognia, zagotuj. Dodaj majonez. W tym przepisie to majonez nadaje gotowemu kawiorowi przyjemny oryginalny smak, a ponadto działa również jako środek konserwujący.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj koncentrat pomidorowy. Możesz użyć zarówno kupionej w sklepie pasty pomidorowej, jak i po prostu posiekać pomidory i dodać je do kawioru zamiast pasty pomidorowej. Gotuj kawior z cukinii na małym ogniu przez około 1 godzinę, ciągle mieszając, aby zapobiec przypaleniu kawioru. Skoncentruj się na cechach swojego pieca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj wszystkie pozostałe składniki: sól, cukier, ocet i, w razie potrzeby, czosnek przepuszczony przez prasę (dostosuj ilość do swojego gustu lub możesz się bez niego obejść). Doprowadzić masę do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 2-3 godziny do pożądanej gęstości kawioru. Nie przykrywaj kawioru pokrywką-ciecz powinna odparować, a kawior gęstnieje i ciemnieje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Po prostu wkładam słoiki z odrobiną wody do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale można je również wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu trzymać nad parą lub zalać wrzącą wodą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5-10 minut. Rozłóż kawior w słoikach i szczelnie zamknij pokrywkami lub zwiń. Nie wymaga sterylizacji!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy