Tjwrzyk

pyszne, zdrowe i satysfakcjonujące danie kuchni ormiańskiej! Ormiański tjvzhik to podroby z kurczaka duszone w sosie pomidorowym: wątroba, serca i komory. Osobliwością tego dania jest taki dodatek, jak imbir, który nadaje potrawie pikantny smak.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 15 % 4 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Wszystkie podroby, jeśli zamrożone, rozmrażamy w temperaturze pokojowej

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    I dokładnie spłucz, odetnij nadmiar tłuszczu i folii.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Serca i komory kurczaka należy najpierw gotować w osolonej wodzie, gotować przez 30 minut od momentu zagotowania wody na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść wodę, wrzuć podroby do durszlaka, pozwól mu trochę ostygnąć i pokrój je na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wątróbka drobiowa nie musi być wstępnie ugotowana, potrzebuje mniej czasu na gotowanie. Kroimy go w paski lub kostki, kto lubi więcej. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Rozgrzewamy go. Wysyłamy cebulę na patelnię, smażymy ją do przezroczystości, wkładamy ugotowaną wątrobę. Wymieszaj, smaż je razem na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, wątroba powinna lekko rozjaśnić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż gotowane serca i komory na patelnię do wątroby, dodaj kawałek masła, koncentrat pomidorowy, sól, czarny pieprz do smaku, czosnek przepuszczony przez prasę, starty imbir i kolendrę. Mieszaj, smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką. Następnie wlej trochę wody, wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aby sos nieco zgęstniał.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Danie jest gotowe. Tjvzhik można podawać jako niezależne danie-podroby w sosie lub z dodatkiem, tłuczone ziemniaki, ryż, kasza gryczana są idealne. SOS każdy dodatek sprawi, że będzie soczysty i pyszny. Smacznego!

Tjvjtik to tradycyjne danie ormiańskie. W swojej ojczyźnie jest bardzo popularny, jest przygotowywany na co dzień i na święta. Przetłumaczone z ormiańskiego " tjvzhik "oznacza" wątrobę", ale jest przygotowywane nie tylko z wątroby, ale z dodatkiem żołądków kurczaka, serc, śledziony, a nawet nerek, ogólnie cały zestaw podrobów. Ponadto tjvzhik jest wytwarzany z dodatkiem suszonych śliwek, grzybów, ziół, papryki i pomidorów. Jednak w klasycznym przepisie stosuje się tylko pomidory lub koncentrat pomidorowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy