skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Wszystkie podroby, jeśli zamrożone, rozmrażamy w temperaturze pokojowej
Krok 2:
I dokładnie spłucz, odetnij nadmiar tłuszczu i folii.
Krok 3:
Serca i komory kurczaka należy najpierw gotować w osolonej wodzie, gotować przez 30 minut od momentu zagotowania wody na małym ogniu.
Krok 4:
Spuść wodę, wrzuć podroby do durszlaka, pozwól mu trochę ostygnąć i pokrój je na małe kawałki.
Krok 5:
Wątróbka drobiowa nie musi być wstępnie ugotowana, potrzebuje mniej czasu na gotowanie. Kroimy go w paski lub kostki, kto lubi więcej. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Rozgrzewamy go. Wysyłamy cebulę na patelnię, smażymy ją do przezroczystości, wkładamy ugotowaną wątrobę. Wymieszaj, smaż je razem na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, wątroba powinna lekko rozjaśnić.
Krok 7:
Włóż gotowane serca i komory na patelnię do wątroby, dodaj kawałek masła, koncentrat pomidorowy, sól, czarny pieprz do smaku, czosnek przepuszczony przez prasę, starty imbir i kolendrę. Mieszaj, smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką. Następnie wlej trochę wody, wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aby sos nieco zgęstniał.
Krok 8:
Danie jest gotowe. Tjvzhik można podawać jako niezależne danie-podroby w sosie lub z dodatkiem, tłuczone ziemniaki, ryż, kasza gryczana są idealne. SOS każdy dodatek sprawi, że będzie soczysty i pyszny. Smacznego!
Tjvjtik to tradycyjne danie ormiańskie. W swojej ojczyźnie jest bardzo popularny, jest przygotowywany na co dzień i na święta. Przetłumaczone z ormiańskiego " tjvzhik "oznacza" wątrobę", ale jest przygotowywane nie tylko z wątroby, ale z dodatkiem żołądków kurczaka, serc, śledziony, a nawet nerek, ogólnie cały zestaw podrobów. Ponadto tjvzhik jest wytwarzany z dodatkiem suszonych śliwek, grzybów, ziół, papryki i pomidorów. Jednak w klasycznym przepisie stosuje się tylko pomidory lub koncentrat pomidorowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Serce z kurczaka - 159 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Żołądki z kurczaka - 114 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g