skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto naleśnikowe z kremem? Najpierw upiecz naleśniki. Aby zrobić ciasto naleśnikowe, połącz jajko z cukrem. Dodaj olej roślinny i mleko. Następnie dodaj przesianą mąkę i zagnieść gładkie, wystarczająco cienkie ciasto, aby nie było grudek. Mąka może odejść zarówno więcej, jak i mniej od ilości podanej w przepisie, patrz konsystencja ciasta.
Krok 2:
Na gorącej patelni upiec naleśniki z całego ciasta, opiekając je z obu stron na złoty kolor. Nasmaruj patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem, a następnie nie musisz tego robić, ponieważ w cieście jest masło, a naleśniki nie będą się kleić. Ułóż gotowe naleśniki na dużym talerzu i przykryj pokrywką. Pod pokrywką gotują się na parze, stają się miękkie, ich krawędzie nie wyschną.
Krok 3:
Przygotuj krem. Jak zrobić krem? W nieprzywierającej patelni (lub patelni z grubym dnem) wlej 400 ml mleka i dodaj cukier. Podpal i zagotuj. Mieszaj podczas podgrzewania, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Krok 4:
Osobno w misce wymieszaj pozostałe 100 ml mleka, jajka, mąkę i wanilinę. Następnie do tej masy, przy ciągłym mieszaniu, wprowadź wrzące mleko.
Krok 5:
Następnie Przywróć całą masę do ognia i, ciągle mieszając, gotuj, aż zgęstnieje. Zdejmij śmietanę z ognia i dodaj do niej masło. Pozwól mu się stopić i ubij mikserem, aby masło dobrze i równomiernie wtopiło się w śmietanę. Podczas ubijania krem ostygnie. Wybierz naturalny olej do kremu, bez dodatków roślinnych, smak potrawy będzie zależeć od jego jakości.
Krok 6:
Tak wygląda gotowy krem-gruby i błyszczący.
Krok 7:
Posmaruj każdy naleśnik gotowym kremem, równomiernie rozprowadzając krem na całej powierzchni naleśnika.
Krok 8:
W ten sposób Złóż ciasto ze wszystkich naleśników i całego kremu. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby ciasto nasiąkło, a krem zestalił się. Gotowe ciasto można posypać startą czekoladą lub ozdobić dowolnymi jagodami. Smacznego!
aby zrobić takie ciasto, możesz zrobić dowolne naleśniki. Możesz użyć swojego ulubionego przepisu — na mleku, kefirze, budyniu i innych. Wraz ze śmietaną do nadzienia można dodać dowolne jagody lub miękkie owoce lub posypać każdy naleśnik posiekanymi orzechami i czekoladą.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g