ciasto naleśnikowe z kremem

proste, ze zwykłych produktów, na co dzień i na wakacje! Ciasto naleśnikowe z kremem to przepis na prosty, ale bardzo smaczny deser, do którego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika. Ciasto okazuje się bardzo delikatne, smakuje trochę jak ciasto Napoleona.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 37 % 14 g
węglowodany 53 % 20 g
226 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto naleśnikowe z kremem? Najpierw upiecz naleśniki. Aby zrobić ciasto naleśnikowe, połącz jajko z cukrem. Dodaj olej roślinny i mleko. Następnie dodaj przesianą mąkę i zagnieść gładkie, wystarczająco cienkie ciasto, aby nie było grudek. Mąka może odejść zarówno więcej, jak i mniej od ilości podanej w przepisie, patrz konsystencja ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na gorącej patelni upiec naleśniki z całego ciasta, opiekając je z obu stron na złoty kolor. Nasmaruj patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem, a następnie nie musisz tego robić, ponieważ w cieście jest masło, a naleśniki nie będą się kleić. Ułóż gotowe naleśniki na dużym talerzu i przykryj pokrywką. Pod pokrywką gotują się na parze, stają się miękkie, ich krawędzie nie wyschną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj krem. Jak zrobić krem? W nieprzywierającej patelni (lub patelni z grubym dnem) wlej 400 ml mleka i dodaj cukier. Podpal i zagotuj. Mieszaj podczas podgrzewania, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osobno w misce wymieszaj pozostałe 100 ml mleka, jajka, mąkę i wanilinę. Następnie do tej masy, przy ciągłym mieszaniu, wprowadź wrzące mleko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie Przywróć całą masę do ognia i, ciągle mieszając, gotuj, aż zgęstnieje. Zdejmij śmietanę z ognia i dodaj do niej masło. Pozwól mu się stopić i ubij mikserem, aby masło dobrze i równomiernie wtopiło się w śmietanę. Podczas ubijania krem ostygnie. Wybierz naturalny olej do kremu, bez dodatków roślinnych, smak potrawy będzie zależeć od jego jakości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tak wygląda gotowy krem-gruby i błyszczący.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj każdy naleśnik gotowym kremem, równomiernie rozprowadzając krem na całej powierzchni naleśnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W ten sposób Złóż ciasto ze wszystkich naleśników i całego kremu. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby ciasto nasiąkło, a krem zestalił się. Gotowe ciasto można posypać startą czekoladą lub ozdobić dowolnymi jagodami. Smacznego!

aby zrobić takie ciasto, możesz zrobić dowolne naleśniki. Możesz użyć swojego ulubionego przepisu — na mleku, kefirze, budyniu i innych. Wraz ze śmietaną do nadzienia można dodać dowolne jagody lub miękkie owoce lub posypać każdy naleśnik posiekanymi orzechami i czekoladą.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy