skład / składniki
metoda gotowania
ryż okrągły dokładnie spłukujemy pod bieżącą zimną wodą lub kilkakrotnie zmieniając wodę w naczyniu, aż będzie całkowicie przezroczysty. Umyty ryż wkładamy do miski multicookera i napełniamy zimną wodą (pitną, można po prostu przefiltrować), dodajemy sól do smaku i zamykamy pokrywkę. Wystawiamy program "owsianka mleczna" i czekamy. Nie są wymagane żadne specjalne ustawienia. Pomimo tego, że nasza owsianka ryżowa jest gotowana na wodzie, wszystkie zaprogramowane parametry owsianki mlecznej są odpowiednie.
oprócz obowiązkowej soli możemy dodać inne ulubione przyprawy i przyprawy. Miłośnicy słodyczy mogą również dodać cukier, cynamon, wanilię, anyż, skórkę z cytryny lub pomarańczy, zmniejszając ilość soli. Miłośnicy niesłodzonych zbóż mogą doprawić potrawę czarną lub ostrą czerwoną papryką, imbirem, kminkiem. Wybór zależy od indywidualnych preferencji smakowych każdego, a także od sposobu podania owsianki ryżowej.
po 20 minutach (zwykle wybrany tryb trwa tak długo, ale w różnych modelach multicookerów czas jest własny) możemy otworzyć pokrywkę i cieszyć się pyszną i delikatną, gęstą i lekko lepką owsianką ryżową na wodzie.
aby poprawić wygląd i smak, zaleca się dodanie masła, dokładnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
podawaj owsiankę ryżową na gorącej wodzie.
w zależności od osobistych preferencji możesz urozmaicić owsiankę dodatkowymi składnikami. Świeże owoce i jagody (jabłka, banany, truskawki), ulubione dżemy i dżemy pomogą urozmaicić owsiankę ryżową, możesz po prostu posypać owsiankę cynamonem . Możesz również dodać orzechy, owoce kandyzowane i suszone owoce (rodzynki, suszone morele, suszone śliwki, daktyle). Takie dodatki pomogą poprawić smak, aromat, a ponadto zrekompensują brak witamin i białek w produkcie węglowodanowym.
smacznego! Dobry humor!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g