owsianka ryżowa w powolnej kuchence na wodzie

zdrowa i pożywna owsianka-idealna o każdej porze dnia! Owsianka ryżowa w powolnej kuchence na wodzie może być podawana jako całkowicie niezależne danie lub łączona z dowolnymi daniami mięsnymi i rybnymi, a także orzechami, jagodami lub owocami. Smaczne i delikatne, gotowane w powolnej kuchence okazuje się szczególnie kruche i lekkie. Proces nie zajmie dużo energii, wystarczy nacisnąć przycisk i zająć się swoim biznesem.
KucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 79 % 11 g
68 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

ryż okrągły dokładnie spłukujemy pod bieżącą zimną wodą lub kilkakrotnie zmieniając wodę w naczyniu, aż będzie całkowicie przezroczysty. Umyty ryż wkładamy do miski multicookera i napełniamy zimną wodą (pitną, można po prostu przefiltrować), dodajemy sól do smaku i zamykamy pokrywkę. Wystawiamy program "owsianka mleczna" i czekamy. Nie są wymagane żadne specjalne ustawienia. Pomimo tego, że nasza owsianka ryżowa jest gotowana na wodzie, wszystkie zaprogramowane parametry owsianki mlecznej są odpowiednie.

oprócz obowiązkowej soli możemy dodać inne ulubione przyprawy i przyprawy. Miłośnicy słodyczy mogą również dodać cukier, cynamon, wanilię, anyż, skórkę z cytryny lub pomarańczy, zmniejszając ilość soli. Miłośnicy niesłodzonych zbóż mogą doprawić potrawę czarną lub ostrą czerwoną papryką, imbirem, kminkiem. Wybór zależy od indywidualnych preferencji smakowych każdego, a także od sposobu podania owsianki ryżowej.

po 20 minutach (zwykle wybrany tryb trwa tak długo, ale w różnych modelach multicookerów czas jest własny) możemy otworzyć pokrywkę i cieszyć się pyszną i delikatną, gęstą i lekko lepką owsianką ryżową na wodzie.

aby poprawić wygląd i smak, zaleca się dodanie masła, dokładnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści.

podawaj owsiankę ryżową na gorącej wodzie.

w zależności od osobistych preferencji możesz urozmaicić owsiankę dodatkowymi składnikami. Świeże owoce i jagody (jabłka, banany, truskawki), ulubione dżemy i dżemy pomogą urozmaicić owsiankę ryżową, możesz po prostu posypać owsiankę cynamonem . Możesz również dodać orzechy, owoce kandyzowane i suszone owoce (rodzynki, suszone morele, suszone śliwki, daktyle). Takie dodatki pomogą poprawić smak, aromat, a ponadto zrekompensują brak witamin i białek w produkcie węglowodanowym.

smacznego! Dobry humor!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy