Sałatka z buraków palce lizać

jasna i zdrowa sałatka z niedrogich warzyw! Sałatka z buraków palce lizać przyciąga swoją prostotą, jasnym smakiem i kolorem, a także dostępnością warzyw. Taka sałatka będzie dobrym dodatkiem do wielu dań głównych, a po przygotowaniu na zimę może służyć jako sos do barszczu.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 41 % 12 g
190 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

marchewki i buraki należy obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
włóż posiekane warzywa do rondla z grubym dnem, dodaj olej roślinny, sól, cukier i przyprawy (opcjonalnie czosnek).
podpal, podgrzej, mieszając, po zagotowaniu uwolnionego soku zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Na koniec dodaj ocet i w razie potrzeby więcej cukru i soli.
możesz podawać taką sałatkę na ciepło lub schłodzoną.
przygotowując sałatkę na zimę, należy ją rozprowadzić na gorąco w sterylnych słoikach i szczelnie zamknąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy