Sałatka z buraków palce lizać
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
marchewki i buraki należy obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
włóż posiekane warzywa do rondla z grubym dnem, dodaj olej roślinny, sól, cukier i przyprawy (opcjonalnie czosnek).
podpal, podgrzej, mieszając, po zagotowaniu uwolnionego soku zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Na koniec dodaj ocet i w razie potrzeby więcej cukru i soli.
możesz podawać taką sałatkę na ciepło lub schłodzoną.
przygotowując sałatkę na zimę, należy ją rozprowadzić na gorąco w sterylnych słoikach i szczelnie zamknąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g