skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Średniej wielkości ryba nadaje się do gotowania galaretki. Może być świeży lub wstępnie zamrożony. Do gotowania bulionu potrzebujesz średniej wielkości cebuli i marchewki, przypraw. Aby ozdobić galaretkę, możesz wziąć dowolne produkty do smaku - mogą to być marchewki, zielony groszek, oliwki i oliwki, świeże zioła, jajka na twardo, kawior. Jeśli ryba jest wcześniej zamrożona,należy ją wstępnie rozmrozić, pozostawiając w wodzie w temperaturze 10-18 stopni.
Krok 2:
Oczyść rybę z łusek, zaczynając od ogona. Wytnij brzuch i szoruj wnętrze. Usuń skrzela. Wytnij płetwę grzbietową i odetnij ogon. Odetnij głowę, usuń jej oczy. Wyjmij filety rybne ze skórką. Ostrożnie Wytnij grzbiet za pomocą kości żebrowych. Usuń małe kości pęsetą.
Krok 3:
Weź patelnię i umieść w niej kości, głowę i płetwy. Napełnij 1,5 litra zimnej wody. Podpal, zagotuj. Usuń pianę i zmniejsz ogień do średniego. Gotuj rybę, aż objętość wody zmniejszy się prawie o połowę. W razie potrzeby usuń piankę.
Krok 4:
Dodaj obraną marchewkę i cebulę,liść laurowy, sól i paprykę z groszkiem. Gotuj przez 20 minut.
Krok 5:
Pokrój filety rybne na porcje i dodaj do bulionu. Gotuj jeszcze przez około 15 minut. Podczas gotowania rosół stanie się jeszcze mniejszy, zwiększając w ten sposób jego właściwości żelujące.
Krok 6:
Odcedź bulion przez sito, a następnie przez kilka warstw gazy. Pozwól mu trochę ostygnąć. Weź naczynia do galaretki i połóż ugotowany filet.
Krok 7:
Udekoruj kawałki ryby według własnego gustu i pragnienia - zieleniną, groszkiem, oliwkami itp.
Krok 8:
Napełnij rybę bulionem i pozostaw na stole do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie włóż do lodówki. Galaretka bez żelatyny twardnieje znacznie dłużej.
Krok 9:
Podawaj schłodzone gotowe galaretki z sandacza. Idealnie nadaje się do potraw z ziemniaków. Galaretka bez żelatyny w temperaturze pokojowej bardzo szybko się ukrywa.
galaretka z sandacza bardzo dobrze zamraża się w lodówce. Ale jego ogromną wadą nie jest przezroczystość bulionu. Przygotowałem galaretkę na domowy obiad, ale jeśli takie danie zostanie podane na świątecznym stole dla gości, gdy gospodyni chce zaskoczyć i zachwycić swoich gości, bulion na galaretkę należy rozjaśnić.
aby rozjaśnić bulion, możesz przygotować odciągnięcie: zmiel białka jaj (2 szt. na 1 litr bulionu) niewielką ilością wody lub zimnego bulionu. Dodaj białka do schłodzonego bulionu, możesz również dodać liść laurowy, seler, pietruszkę, trochę octu, doprowadzić do wrzenia i, zmniejszając ciepło, odstawić na 15-20 minut. Następnie przecedź bulion przez szmatkę lub kilka warstw gazy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal/100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g