PP Napoleon pita z kremem

najłatwiejszy sposób na zrobienie ulubionego ciasta! Jeśli trzymasz się PP i podążasz za kaloriami i równowagą białka, tłuszczu i węglowodanów w posiłku, ten przepis Napoleona pita jest dla ciebie. Lekki krem bez masła i skondensowanego mleka oraz ciasta pita zmniejszają kaloryczność deseru.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 68 % 30 g
206 kcal
IG: 23 / 6 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotuj krem. Ten przepis jest przeznaczony na małe ciasto, więc gotowałem, zwiększając wszystkie składniki 2 razy. Mleko i jajko powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajko z cukrem i cukrem waniliowym, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej skrobię do mieszanki. Możesz przesiać go przez sito. Wszystko dokładnie wymieszaj, rozbijając grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ćwierć mleka o temperaturze pokojowej i wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinna uzyskać jednorodną, lekko lepką mieszaninę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Resztę mleka wlej do rondla z grubym dnem, umieść na średnim ogniu i podgrzej, aż będzie gorący, ale nie gotuj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciągle mieszając, wlej gorące mleko do mieszanki jajeczno-skrobiowej cienkim strumieniem. Ta metoda pomaga zapobiegać tworzeniu się grudek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś całą mieszaninę z powrotem do rondla i ustaw na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj śmietanę, ciągle mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje. Sam określ gęstość kremu, który najbardziej Ci się podoba, ale pamiętaj, że gdy krem ostygnie, zgęstnieje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zdejmij krem z ognia, przykryj folią spożywczą "w kontakcie" i wstaw do lodówki. Niepożądane jest natychmiastowe umieszczenie kremu w lodówce. W chłodniejszych porach roku lepiej zabrać go na balkon.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jako ciasta użyjemy zwykłego chleba pita. Dla wygody wskazane jest wzięcie chleba pita w postaci równego prostokąta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój chleb pita na kwadraty lub prostokąty o pożądanej wielkości. W zależności od wielkości i kształtu kawałków ciasto może być niskie, ale długie lub małe, ale wielowarstwowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż liść pita na talerzu i posmaruj kremem. Posyp śmietanę płatkami kokosowymi. Jeśli nie lubisz kokosa, możesz go w ogóle nie dodawać. Przykryj drugim arkuszem chleba pita. Tak więc, naprzemiennie warstwy ciast, śmietany i wiórków kokosowych, Zbierz całe ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wierzch ciasta posyp grubo płatkami kokosowymi. Posypałam też płatki kokosowe na wierzchu (crunchy Kokosowe). Wyślij ciasto na noc do lodówki w celu namoczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś gotowe ciasto na talerz, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

jeśli chcesz, możesz wysuszyć chleb pita w piekarniku lub na suchej patelni, aby bardziej przypominał strukturę ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy