skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotuj krem. Ten przepis jest przeznaczony na małe ciasto, więc gotowałem, zwiększając wszystkie składniki 2 razy. Mleko i jajko powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Ubij jajko z cukrem i cukrem waniliowym, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Wlej skrobię do mieszanki. Możesz przesiać go przez sito. Wszystko dokładnie wymieszaj, rozbijając grudki.
Krok 4:
Wlej ćwierć mleka o temperaturze pokojowej i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Powinna uzyskać jednorodną, lekko lepką mieszaninę.
Krok 6:
Resztę mleka wlej do rondla z grubym dnem, umieść na średnim ogniu i podgrzej, aż będzie gorący, ale nie gotuj.
Krok 7:
Ciągle mieszając, wlej gorące mleko do mieszanki jajeczno-skrobiowej cienkim strumieniem. Ta metoda pomaga zapobiegać tworzeniu się grudek.
Krok 8:
Przenieś całą mieszaninę z powrotem do rondla i ustaw na małym ogniu.
Krok 9:
Gotuj śmietanę, ciągle mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje. Sam określ gęstość kremu, który najbardziej Ci się podoba, ale pamiętaj, że gdy krem ostygnie, zgęstnieje.
Krok 10:
Zdejmij krem z ognia, przykryj folią spożywczą "w kontakcie" i wstaw do lodówki. Niepożądane jest natychmiastowe umieszczenie kremu w lodówce. W chłodniejszych porach roku lepiej zabrać go na balkon.
Krok 11:
Jako ciasta użyjemy zwykłego chleba pita. Dla wygody wskazane jest wzięcie chleba pita w postaci równego prostokąta.
Krok 12:
Pokrój chleb pita na kwadraty lub prostokąty o pożądanej wielkości. W zależności od wielkości i kształtu kawałków ciasto może być niskie, ale długie lub małe, ale wielowarstwowe.
Krok 13:
Połóż liść pita na talerzu i posmaruj kremem. Posyp śmietanę płatkami kokosowymi. Jeśli nie lubisz kokosa, możesz go w ogóle nie dodawać. Przykryj drugim arkuszem chleba pita. Tak więc, naprzemiennie warstwy ciast, śmietany i wiórków kokosowych, Zbierz całe ciasto.
Krok 14:
Wierzch ciasta posyp grubo płatkami kokosowymi. Posypałam też płatki kokosowe na wierzchu (crunchy Kokosowe). Wyślij ciasto na noc do lodówki w celu namoczenia.
Krok 15:
Przenieś gotowe ciasto na talerz, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
jeśli chcesz, możesz wysuszyć chleb pita w piekarniku lub na suchej patelni, aby bardziej przypominał strukturę ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g