zupa z makaronem mlecznym dla dzieci

zdrowe pyszne danie dla najmłodszych i nie tylko! Zupa mleczna z makaronem uwielbia wiele dzieci, a przy okazji nie tylko dzieci. Niektórzy dorośli sami lubią jeść to nektarowe danie z dzieciństwa! Kluczowym punktem takiej zupy jest mleko: powinno być nienagannej jakości, najświeższe, z pewnością naturalne. W takim przypadku korzyści z zupy mlecznej z makaronem będą maksymalne. Jeśli chodzi o makaron, dobrze nadaje się prosty cienki makaron lub specjalny makaron dla dzieci w kształcie zwierząt, alfabetu.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 71 % 15 g
99 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie zupy mlecznej z makaronem będzie wymagało świeżego, wysokiej jakości mleka, z pewnością naturalnego. Najlepiej, jeśli jest to dobre wiejskie mleko od babć. Aby mleko było lepiej wchłaniane i aby zmniejszyć jego zawartość tłuszczu, dodaje się trochę wody. Będziesz także potrzebował małego makaronu (takiego jak "pajęczyna"), granulowanego cukru i odrobiny soli, aby zrównoważyć smak gotowego dania. W razie potrzeby możesz dodać cukier waniliowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małym rondlu, najlepiej z grubym dnem, włóż mleko, wlej wodę, dodaj granulowany cukier i drobną sól, wymieszaj. Umieść rondel na ogniu i podgrzej do wrzenia. Proszę, NIE zostawiaj mleka bez opieki, aby nie uciekło! Okresowo Możesz mieszać zawartość patelni, aby rozpuścić cukier i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    We wrzącym mleku włóż kawałek po kawałku małego wermiszelu, wymieszaj, aby wermiszeliny się nie sklejały. Doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Makaron gotuje się szybko, ale gotową zupę mleczną z makaronem można pozostawić na 15-20 minut pod pokrywką, po zdjęciu z ognia, aby makaron bardziej spuchł, a zupa stała się grubsza. W razie potrzeby w gotowym naczyniu można włożyć trochę masła.

nie powinieneś gotować takiej zupy na przyszłość, jest dobra i zdrowa, gdy jest świeżo przygotowana. Zupa jest gotowana szybko, więc niż podgrzać kolejną porcję, lepiej ją ugotować, poświęcając na to niewiele czasu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy