skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty potrzebne do przygotowania wegetariańskiego pilawu z ciecierzycy. Będziesz potrzebował suchej ciecierzycy, ryżu, marchwi, cebuli, czosnku, oleju roślinnego, wody, soli, czarnego pieprzu i mielonej papryki (ja użyłam wędzonej papryki). Ryż użyłem okrągłego ziarna, więc danie, moim zdaniem, okazuje się bardziej miękkie i soczyste. Zamiast wody możesz użyć wywaru warzywnego-pilaw będzie miał bogatszy smak.
Krok 2:
Przykryj suchą ciecierzycę czystą wodą i pozostaw na noc, aby groszek puchł.
Krok 3:
Następnie opłucz spuchniętą ciecierzycę, włóż do garnka, zalej czystą wodą i po ugotowaniu i usunięciu piany gotuj przez około 40-50 minut. Ciecierzyca powinna być całkowicie miękka.
Krok 4:
Obrane marchewki zetrzyj na grubej tarce, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i drobno posiekać. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny, włóż posiekane warzywa i smaż je na średnim ogniu, aż będą miękkie.
Krok 5:
Dodaj ryż do garnka. W razie potrzeby wskazane jest wstępne spłukanie.
Krok 6:
Dodaj ugotowaną ciecierzycę do garnka.
Krok 7:
Wlej gorącą wodę, dodaj sól, zmielony czarny pieprz i zmieloną paprykę. Wymieszaj, zagotuj, a następnie gotuj na najmniejszym ogniu, aż ryż będzie całkowicie ugotowany. Przybliżony czas gotowania wynosi 20 minut.
Krok 8:
Woda powinna zostać całkowicie wchłonięta, a ryż powinien stać się miękki. Ugotuj gotowy pilaw wegetariański z ciecierzycą widelcem i podawaj gotowe danie do stołu. Wegetariański pilaw z ciecierzycy smakuje lepiej, gdy jest po prostu ugotowany.
wraz z cebulą i marchewką do pilawu można dodać trochę drobno posiekanej słodkiej papryki.
podczas serwowania uzupełnij wegetariański pilaw z ciecierzycą posiekanymi ziołami: zieloną cebulą, koperkiem lub natką pietruszki. Danie stanie się bardziej apetyczne i eleganckie.
wraz z mielonym czarnym pieprzem i papryką do pilawu można włożyć inne przyprawy: Zira, kolendra, Lis laurowy, curry, kurkuma, płonący peertz.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g