pilaw wegetariański z ciecierzycą

gotowana ciecierzyca to atrakcja wegetariańskiego pilawu! Wspaniałe domowe danie z dodatkiem pożywnej ciecierzycy-obfite i wszechstronne: wraz z pilawem można podawać różne zimne i gorące przekąski, sałatki, soczyste kawałki warzyw, sosy i sosy!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 73 % 24 g
160 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty potrzebne do przygotowania wegetariańskiego pilawu z ciecierzycy. Będziesz potrzebował suchej ciecierzycy, ryżu, marchwi, cebuli, czosnku, oleju roślinnego, wody, soli, czarnego pieprzu i mielonej papryki (ja użyłam wędzonej papryki). Ryż użyłem okrągłego ziarna, więc danie, moim zdaniem, okazuje się bardziej miękkie i soczyste. Zamiast wody możesz użyć wywaru warzywnego-pilaw będzie miał bogatszy smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj suchą ciecierzycę czystą wodą i pozostaw na noc, aby groszek puchł.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie opłucz spuchniętą ciecierzycę, włóż do garnka, zalej czystą wodą i po ugotowaniu i usunięciu piany gotuj przez około 40-50 minut. Ciecierzyca powinna być całkowicie miękka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obrane marchewki zetrzyj na grubej tarce, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i drobno posiekać. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny, włóż posiekane warzywa i smaż je na średnim ogniu, aż będą miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ryż do garnka. W razie potrzeby wskazane jest wstępne spłukanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ugotowaną ciecierzycę do garnka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorącą wodę, dodaj sól, zmielony czarny pieprz i zmieloną paprykę. Wymieszaj, zagotuj, a następnie gotuj na najmniejszym ogniu, aż ryż będzie całkowicie ugotowany. Przybliżony czas gotowania wynosi 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Woda powinna zostać całkowicie wchłonięta, a ryż powinien stać się miękki. Ugotuj gotowy pilaw wegetariański z ciecierzycą widelcem i podawaj gotowe danie do stołu. Wegetariański pilaw z ciecierzycy smakuje lepiej, gdy jest po prostu ugotowany.

wraz z cebulą i marchewką do pilawu można dodać trochę drobno posiekanej słodkiej papryki.
podczas serwowania uzupełnij wegetariański pilaw z ciecierzycą posiekanymi ziołami: zieloną cebulą, koperkiem lub natką pietruszki. Danie stanie się bardziej apetyczne i eleganckie.
wraz z mielonym czarnym pieprzem i papryką do pilawu można włożyć inne przyprawy: Zira, kolendra, Lis laurowy, curry, kurkuma, płonący peertz.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy