galaretka wiśniowa
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Umyj wiśnie, osusz, usuń pestki.
Krok 3:
Wlej cukier do wiśni i pozostaw na 1 godzinę.
Krok 4:
Zagotuj 1 litr wody.
Krok 5:
We wrzącej wodzie włóż wiśnie wraz z sokiem. Gotuj, mieszając, na małym ogniu przez 5-7 minut.
Krok 6:
W pozostałych 200 ml wody rozcieńczyć skrobię.
Krok 7:
Przy ciągłym mieszaniu wlej rozcieńczoną skrobię do gorącego kompotu wiśniowego. Doprowadzić galaretkę do wrzenia i zdjąć z ognia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g