galaretka wiśniowa

pachnąca galaretka wiśniowa z dużą ilością jagoda. Galaretka okazuje się tak przyjemnie lepka, że można ją jeść łyżką. Jemy go na śniadanie. Jeśli chcesz bardziej płynnej konsystencji-zmniejsz ilość skrobi do 2 łyżek. l.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 20 g
47 kcal
IG: 70 / 0 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wiśnie, osusz, usuń pestki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier do wiśni i pozostaw na 1 godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj 1 litr wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    We wrzącej wodzie włóż wiśnie wraz z sokiem. Gotuj, mieszając, na małym ogniu przez 5-7 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W pozostałych 200 ml wody rozcieńczyć skrobię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przy ciągłym mieszaniu wlej rozcieńczoną skrobię do gorącego kompotu wiśniowego. Doprowadzić galaretkę do wrzenia i zdjąć z ognia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy