skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z pieczonych ziemniaków? Przygotuj odpowiednie składniki. Spróbuj wybrać równe bulwy ziemniaczane tego samego rozmiaru. Każdy twardy, półstały ser będzie działał. Weź majonez lepiej domowej roboty. Warzywa i zioła dobrze spłucz wodą i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, pokrój w kliny, a następnie pokrój w cienkie paski. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Przenieś ziemniaki na patelnię i smaż je, mieszając, na złoty kolor. Sól i pieprz ziemniaki. Gdy będzie gotowy, przenieś go na serwetkę, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 3:
Pokrój również ogórki w paski. Jeśli chcesz, możesz usunąć z nich skórkę.
Krok 4:
Jajka ugotuj, obierz i pokrój w paski.
Krok 5:
Zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 6:
Posiekaj umyte warzywa ostrym nożem. U mnie to pietruszka, można też użyć koperku.
Krok 7:
Weź płaski talerz. Zainstaluj na nim pierścień do gotowania (mam go o średnicy 12-14 cm). Zacznij układać sałatkę warstwami. W pierścieniu ułóż warstwę ziemniaków, dokładnie połowę.
Krok 8:
Połóż warstwę ogórków na ziemniakach. Również połowę całości.
Krok 9:
Połóż warstwę jajek na ogórkach, połowę.
Krok 10:
Na wierzchu jajek zrób siateczkę majonezu.
Krok 11:
Połóż warstwę sera na siatce majonezowej. Spłaszcz powierzchnię sałatki, lekko dociśnij łyżką. I powtórz wszystkie warstwy, zaczynając od ziemniaka.
Krok 12:
Na ostatniej warstwie sera zrób ładną siatkę majonezu. Udekoruj sałatkę posiekanymi ziołami. Włożyłam też oliwki i żurawinę.
nigdy wcześniej nie robiłam sałatek z frytkami - i to na próżno. Okazuje się, że jest tak smaczny, choć dość tłusty. Ale czasami możesz rozpieszczać siebie i bliskich.
Sałatka z frytkami to prosty i bardzo interesujący przepis dla miłośników nowych smaków i kulinarnych odkryć. Gotowanie jest łatwe, poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Sałatkę można podawać na każdą okazję: rodzinną przekąskę lub świąteczny stół.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g