Sałatka z frytkami

obfita i prosta sałatka na co dzień dla całej rodziny! Możesz przygotować tę przekąskę z prostych i niedrogich produktów w ciągu kilku minut. Czas spędza się tylko na smażeniu ziemniaków i gotowaniu jajek. Sałatka okazuje się bardzo smaczna, a ogórki nadają jej świeżości!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 32 % 9 g
179 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z pieczonych ziemniaków? Przygotuj odpowiednie składniki. Spróbuj wybrać równe bulwy ziemniaczane tego samego rozmiaru. Każdy twardy, półstały ser będzie działał. Weź majonez lepiej domowej roboty. Warzywa i zioła dobrze spłucz wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, pokrój w kliny, a następnie pokrój w cienkie paski. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Przenieś ziemniaki na patelnię i smaż je, mieszając, na złoty kolor. Sól i pieprz ziemniaki. Gdy będzie gotowy, przenieś go na serwetkę, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój również ogórki w paski. Jeśli chcesz, możesz usunąć z nich skórkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotuj, obierz i pokrój w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj umyte warzywa ostrym nożem. U mnie to pietruszka, można też użyć koperku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź płaski talerz. Zainstaluj na nim pierścień do gotowania (mam go o średnicy 12-14 cm). Zacznij układać sałatkę warstwami. W pierścieniu ułóż warstwę ziemniaków, dokładnie połowę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż warstwę ogórków na ziemniakach. Również połowę całości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż warstwę jajek na ogórkach, połowę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzchu jajek zrób siateczkę majonezu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż warstwę sera na siatce majonezowej. Spłaszcz powierzchnię sałatki, lekko dociśnij łyżką. I powtórz wszystkie warstwy, zaczynając od ziemniaka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na ostatniej warstwie sera zrób ładną siatkę majonezu. Udekoruj sałatkę posiekanymi ziołami. Włożyłam też oliwki i żurawinę.

nigdy wcześniej nie robiłam sałatek z frytkami - i to na próżno. Okazuje się, że jest tak smaczny, choć dość tłusty. Ale czasami możesz rozpieszczać siebie i bliskich.

Sałatka z frytkami to prosty i bardzo interesujący przepis dla miłośników nowych smaków i kulinarnych odkryć. Gotowanie jest łatwe, poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Sałatkę można podawać na każdą okazję: rodzinną przekąskę lub świąteczny stół.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy