Barszcz jak w przedszkolu na bulionie mięsnym

pyszne i satysfakcjonujące danie na lunch. Z dobrego barszczu nikt nie może się okazać. Ale Barszcz dziecięcy nie powinien być tak gęsty i bogaty, jak jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia. Dlatego do tego używamy mięsa na kości.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 36 % 4 g
64 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować bulion, gotuj mięso na Kości przez 2 godziny. Następnie wyjmij mięso z bulionu i posortuj ręcznie, oddzielając je od kości. Odcedź bulion, aby małe kości nie wpadły i wróć do ognia. Włóż posortowane mięso do bulionu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj wymaganą ilość świeżej kapusty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kapustę do bulionu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po kapuście wyślij obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj wszystko razem na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania kapusty i ziemniaków obierz cebulę i marchewkę. Umyj je. Drobno posiekaj cebulę ostrym nożem. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekaną cebulę i marchewkę przez 2-3 minuty. Następnie włóż pieczeń do garnka z bulionem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Buraki o małych rozmiarach obrać i opłukać. Zetrzyj na grubej tarce i smaż na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Nie zapomnij wymieszać podczas pieczenia, aby buraki się nie przypaliły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 3-5 minutach smażenia buraki zmniejszą się nieznacznie. Dodaj do niego cukier i koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na ogniu na kolejne kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie włóż pieczone buraki do garnka. Dodaj liść laurowy i trochę soli według własnych upodobań. Wszystko dobrze wymieszaj. Doprowadzić do pojawienia się pierwszych oznak wrzenia i natychmiast wyłączyć. W żadnym wypadku nie gotuj barszczu, w przeciwnym razie straci swój bogaty kolor. Przykryj i odstaw na 20-30 minut, aby się zaparzył. Podawaj barszcz na gorąco, dodając do talerza trochę kwaśnej śmietany. Smacznego!

Barszcz przygotowany dla dzieci powinien być bez pestek i bez dużych kawałków mięsa, więc w tym momencie będzie specjalne podejście. Tak, a ja staram się kroić mniejsze warzywa, aby wygodniej było je jeść.
gotowy barszcz jest zwykle podawany ze śmietaną. Ale dla siebie możesz uzupełnić go czosnkiem, a ponadto podać słony smalec. Okazuje się bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy