skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować bulion, gotuj mięso na Kości przez 2 godziny. Następnie wyjmij mięso z bulionu i posortuj ręcznie, oddzielając je od kości. Odcedź bulion, aby małe kości nie wpadły i wróć do ognia. Włóż posortowane mięso do bulionu.
Krok 2:
Drobno posiekaj wymaganą ilość świeżej kapusty.
Krok 3:
Dodaj kapustę do bulionu.
Krok 4:
Po kapuście wyślij obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj wszystko razem na małym ogniu.
Krok 5:
Podczas gotowania kapusty i ziemniaków obierz cebulę i marchewkę. Umyj je. Drobno posiekaj cebulę ostrym nożem. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.
Krok 6:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekaną cebulę i marchewkę przez 2-3 minuty. Następnie włóż pieczeń do garnka z bulionem.
Krok 7:
Buraki o małych rozmiarach obrać i opłukać. Zetrzyj na grubej tarce i smaż na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Nie zapomnij wymieszać podczas pieczenia, aby buraki się nie przypaliły.
Krok 8:
Po 3-5 minutach smażenia buraki zmniejszą się nieznacznie. Dodaj do niego cukier i koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na ogniu na kolejne kilka minut.
Krok 9:
Następnie włóż pieczone buraki do garnka. Dodaj liść laurowy i trochę soli według własnych upodobań. Wszystko dobrze wymieszaj. Doprowadzić do pojawienia się pierwszych oznak wrzenia i natychmiast wyłączyć. W żadnym wypadku nie gotuj barszczu, w przeciwnym razie straci swój bogaty kolor. Przykryj i odstaw na 20-30 minut, aby się zaparzył. Podawaj barszcz na gorąco, dodając do talerza trochę kwaśnej śmietany. Smacznego!
Barszcz przygotowany dla dzieci powinien być bez pestek i bez dużych kawałków mięsa, więc w tym momencie będzie specjalne podejście. Tak, a ja staram się kroić mniejsze warzywa, aby wygodniej było je jeść.
gotowy barszcz jest zwykle podawany ze śmietaną. Ale dla siebie możesz uzupełnić go czosnkiem, a ponadto podać słony smalec. Okazuje się bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g