skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Kupując grzyby w sklepie lub zbierając je samodzielnie, musisz być całkowicie pewien, że to naprawdę grzyby miodowe, a nie fałszywe grzyby. Pieczarki dokładnie spłukujemy, usuwamy zanieczyszczenia, liście. W przypadku kawioru można użyć grzybów dowolnej wielkości, czapek lub nóg lub razem, a następnie nogi należy przyciąć, pozostawiając długość nie większą niż dwa do trzech centymetrów.
Krok 2:
Grzyby wkładamy do emaliowanego rondla i gotujemy w osolonej wodzie przez 40 minut od momentu wrzenia. Kawior można zrobić nie tylko ze świeżych, ale także lodów, a nawet marynowanych grzybów. Dlatego jeśli nagle chcesz kawioru grzybowego i nie masz pod ręką świeżych grzybów, możesz użyć dowolnego dostępnego.
Krok 3:
Spuść wodę z patelni, włóż grzyby miodowe do durszlaka, aby wywar całkowicie się ułożył, pozwól im trochę ostygnąć i zmielić blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Jeśli chcesz, aby kawior okazał się bardziej ziarnisty i chrupiący, lepiej użyć maszynki do mięsa, w blenderze masa grzybowa jest bardziej jednorodna w konsystencji.
Krok 4:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień.
Krok 5:
Smażyć mieszankę warzywną na oleju, aż marchewka będzie miękka, a cebula będzie przezroczysta. Następnie na patelnię do warzyw wysyłamy masę grzybową. Wymieszaj, dodaj sól, czarny pieprz.
Krok 6:
Smażyć mieszaninę na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby grzyby nie przypaliły się do dna patelni. Następnie dodaj ocet stołowy, wymieszaj masę, trzymaj w ogniu przez około 5 minut. Wyłącz ogień.
Krok 7:
Układamy kawior z grzybów miodowych w uprzednio umytych i wysterylizowanych słoikach, zwijamy sterylnymi pokrywkami. Ponieważ dodaliśmy ocet do kawioru, ten przedmiot nie wymaga dodatkowej sterylizacji. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g