makaron w śmietanie z serem w piekarniku

pyszny, niedrogi, prosty, szybki - rodzinny obiad w 30 minut. Makaron w śmietanie z serem w piekarniku pomoże tym, którzy mają dość klasycznego gotowanego makaronu. Bogate nadzienie serowo-jajeczne świetnie komponuje się z makaronem. Łatwe do wykonania danie, które okaże się nawet dla początkujących kucharzy!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 14 g
tłuszcze 29 % 17 g
węglowodany 47 % 27 g
296 kcal
IG: 4 / 96 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron w śmietanie z serem w piekarniku? Bardzo proste danie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mam monety (orecchiette), najważniejsze jest to, że jest z pszenicy durum i dobrej jakości. Oprócz tych przypraw możesz użyć własnych do smaku. Ser topiony potrzebuje kremowego, bez dodatków, miękkiego, który można rozsmarować na chlebie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twardy ser zetrzyj na średniej lub drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Makaron ugotuj z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, , z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z dużą ilością wody, z Instagram, z tak ugotowany makaron w samym środku pozostaje trochę twardy. Dojdzie do gotowości w piekarniku. Wrzuć makaron do durszlaka i pozwól całej wodzie spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do makaronu dodaj śmietanę, jedną trzecią startego sera i czosnek przepuszczony przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz pozostały starty ser z roztopionym serem i jajkami i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, aby sos był cieplejszy, możesz dodać kolejne jajko. Ser topiony można zastąpić ricottą lub innym miękkim serem do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia włóż makaron i spłaszcz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż masę serowo-jajeczną na wierzchu. Piec makaron w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż powstanie rumiana skórka serowa. Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340 & nbsp; kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284 & nbsp; kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210 & nbsp; kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115 & nbsp; kcal/100g
  • Śmietana - 210 & nbsp; kcal/100g
  • Jajko kurze - 157 & nbsp; kcal/100g
  • Białko jaja - 45 & nbsp; kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542 & nbsp; kcal/100g
  • Żółtko - 352 & nbsp; kcal/100g
  • Jajko strusia - 118 & nbsp; kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 & nbsp; kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 & nbsp; kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 & nbsp; kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135 & nbsp; kcal/100g
  • Makaron - 338 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345 & nbsp; kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400 & nbsp; kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 & nbsp; kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 & nbsp; kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 & nbsp; kcal/100g
  • Ser biały - 100 & nbsp; kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355 & nbsp; kcal/100g
  • Kowieński ser - 355 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Limburger - 327 & nbsp; kcal/100g
  • Litewski ser - 250 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350 & nbsp; kcal/100g
  • Gruyere ser - 396 & nbsp; kcal/100g
  • Czosnek - 143 & nbsp; kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 & nbsp; kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 & nbsp; kcal/100g
  • Ser"megle" - 590 & nbsp; kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307 & nbsp; kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy